Lekkie sałatki z fasolką i kalafiorem

Sałatka z kalafiora
Sałatka z kalafiora123RF/PICSEL

Chrupiące różyczki

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 brokuł
  • 10 dag bekonu
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka oleju smakowego, np. czosnkowego lub ziołowego
  • szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki cukru

- sos

  • 3 łyżki oliwy lub oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka łagodnej musztardy
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Sałatka z salami
Sałatka z salami123RF/PICSEL

Zielenina z salami i serem

Składniki

  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 10 dag salami (w plasterkach)
  • 20 dag sera owczego
  • 1/2 szkl. dużych kaparów
  • 1-2 łodygi młodego selera
  • 10 dag rukoli lub sałaty dębowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • sól

- sos

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta brązowego cukru
  • grubo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Sałatka z kalafiorem
Sałatka z kalafiorem123RF/PICSEL

Sezamowa przystawka

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 2 garści rukoli lub roszponki
  • 1/3 szkl. orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego do smażenia

- sos

  • 3 łyżki oleju sezamowego lub zwykłego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 łyżeczki soku z limonki
  • q1 łyżka przegotowanej i ostudzonej wody
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • olej
5-6 porcji

Sposób przygotowania

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska123RF/PICSEL

Nicejski klasyk

Składniki

  • 15 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (ok. 15 dag)
  • 4 jajka
  • 10 małych pomidorków koktajlowych
  • 3 listki sałaty masłowej lub rzymskiej
  • 12 czarnych oliwek
  • 1/2 szkl. białej fasolki (np. z puszki)
  • szczypta cukru
  • sól

- sos

  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 mała cebulka szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 niepełna łyżeczka soku z cytryny
  • mielony pieprz

Sposób przygotowania

Sałatka z boczniakiem
Sałatka z boczniakiem123RF/PICSEL

Potrawka z boczniakiem

Składniki

  • 30 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 20 dag boczniaków
  • 1/3 szkl. płatków parmezanu lub innego twardego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziarenek czerwonego pieprzu
  • sól
  • olej

- sos

  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 mała cebulka dymka lub szalotka
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • szczypta soli
4-5 porcji

Sposób przygotwania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?