Reklama

Reklama

Lekkie sałatki z kurczakiem

Smaczne, pożywne i sycące. Idealnie sprawdzą się na kolację!

Ziołowe kąski

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 3-4 pomidory
  • 12-15 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • garść rukoli
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki oregano
  • sól
  • oliwa z czosnkiem i rozmarynem (lub inna smakowa) do skropienia dania

Składniki - marynata

  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • ew. kilka łyżek białego wina

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i osusz. Potnij na porcje. Czosnek do marynaty obierz i posiekaj, połącz z resztą składników zalewy. Skrop kurczaka, natrzyj go marynatą. Przykryj, wstaw do lodówki na 2-4 godziny. 3 Pomidory umyj, pokrój na kawałki. Oliwki i kapary osącz z zalewy. Z kawałków kurczaka (oprócz nóżek) usuń kości, większe porcje potnij na mniejsze kawałki. 

2. Zioła i rukolę opłucz, osusz. Kawałki kurczaka osącz z marynaty, posól. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i obranym czosnkiem. Włóż kawałki kurczaka, obsmaż na rumiano. 4 W salaterce ułóż rukolę i 2/3 bazylii. Dołóż kurczaka, posyp pomidorami, oliwkami i kaparami. Udekoruj listkami pozostałej bazylii i kawałkami gałązek oregano. Skrop oliwą ziołową.

Reklama

Miska rozmaitości

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 12 pomidorków
  • 4 rzodkiewki
  • 4 ogórki kiszone (lub małosolne)
  • 4 jajka na twardo
  • 1 główka sałaty (np. kędzierzawej)
  • 1/2 szkl. rukoli, endywii lub roszponki
  • 4 łyżki kiełków, np. z buraków lub lucerny
  • kilka listków botwinki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej

Składniki - sos

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz. Czosnek obierz, posiekaj. Utrzyj ze sporą szczyptą soli i pieprzu ziołowego. Natrzyj mięso. Posmaruj je olejem i piecz w 180 st., aż się zrumieni. W tym czasie sałatę, rukolę, kiełki i botwinkę opłucz, osusz. 

2. Pomidorki umyj, osusz, potnij na połówki. Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Jajka obierz ze skorupki, potnij na ćwiartki, a ogórki - w grubsze ukośne plasterki. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. 

3. Przygotuj sos: oliwę, sos sojowy i ocet utrzyj. Domieszaj miód i odrobinę pieprzu. Kurczaka pokrój na kawałki. 4 Na talerzach ułóż sałatę, rukolę i porcje kurczaka. Obłóż rozdrobnionymi warzywami, kiełkami i jajkami. Udekoruj botwinką, skrop sosem.

Specjał z botwinką

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2-3 wyluzowane udka z kurczaka
  • 1 plaster chudego boczku wędzonego
  • 1 żółta papryka
  • 2 szkl. listków botwinki
  • 1 szkl. mieszanki sałat
  • 1/2 szkl. świeżego szpinaku
  • 1/3 szkl. białych porzeczek (ew. drobnego agrestu)
  • 10 dag fety lub bryndzy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól ziołowa
  • pieprz
  • olej
  • 4 cząstki cytryny ew. oliwa rozmarynowa lub czosnkowa

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz, potnij w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj ze szczyptą soli. Czosnkową pastą natrzyj mięso, przykryj i odstaw na 30 minut. W tym czasie boczek potnij w krótkie paski lub kostkę. Paprykę umyj, rozetnij, oczyść z pestek. Miąższ potnij na niewielkie kawałki. 

2. Botwinkę, sałatę i szpinak opłucz, dobrze osusz. Porzeczki przebierz, umyj, osącz. Rozgrzej patelnię, włóż boczek i lekko go obsmaż. Zdejmij i odstaw. Na tę samą patelnię wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kawałki papryki, krótko podduś (żeby tylko lekko zmiękła, ale się nie zrumieniła). Zdejmij z patelni. 

3. Upieczone mięso wyjmij, odstaw do ostudzenia. Do talerzy nałóż po porcji botwinki, sałaty i szpinaku. Dołóż kawałki kurczaka i boczku. Oprósz pieprzem. Posyp papryką, pokruszoną fetą lub bryndzą. Udekoruj porzeczkami, ew. skrop odrobiną oliwy smakowej. Podaj z cytryną.

Filet z owocową nutą

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3 młode marchewki
  • 1 i 1/2 szkl. rukoli lub roszponki
  • 1/2 szkl. borówek amerykańskich lub jagód
  • 5 dag koziego sera
  • 2-3 łyżki oliwy (ew. oleju z pestek dyni)
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • czerwony pieprz w ziarenkach

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę, dopraw czosnkiem i solą, przemieszaj. Marchewki obierz, opłucz, włóż do wrzątku na ok. 1 minutę, by trochę zmiękły, ale pozostały chrupiące. 

2. Rukolę opłucz i osącz. Owoce przebierz, obficie przelej na sicie zimną wodą, odstaw, by dobrze ociekły. 

3. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Włóż kurczaka, smaż, aż ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Zdejmij, przełóż na ręcznik kuchenny, by osączyć mięso z tłuszczu. 

4. Do salaterki włóż rukolę. Dołóż kurczaka, marchewkę i borówki. Delikatnie przemieszaj. Porcje sałatki nałóż na talerze. Tuż przed podaniem posyp pokruszonym kozim serem, podprażonym sezamem i grubo utłuczonym czerwonym pieprzem. Skrop oliwą. 

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy