Reklama

Reklama

Lekkie sałatki z kurczakiem

Smaczne, pożywne i sycące. Idealnie sprawdzą się na kolację!

Ziołowe kąski

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 3-4 pomidory
  • 12-15 czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • garść rukoli
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki oregano
  • sól
  • oliwa z czosnkiem i rozmarynem (lub inna smakowa) do skropienia dania

Składniki - marynata

  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • ew. kilka łyżek białego wina

Sposób przygotowania

1. Kurczaka umyj i osusz. Potnij na porcje. Czosnek do marynaty obierz i posiekaj, połącz z resztą składników zalewy. Skrop kurczaka, natrzyj go marynatą. Przykryj, wstaw do lodówki na 2-4 godziny. 3 Pomidory umyj, pokrój na kawałki. Oliwki i kapary osącz z zalewy. Z kawałków kurczaka (oprócz nóżek) usuń kości, większe porcje potnij na mniejsze kawałki. 

2. Zioła i rukolę opłucz, osusz. Kawałki kurczaka osącz z marynaty, posól. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i obranym czosnkiem. Włóż kawałki kurczaka, obsmaż na rumiano. 4 W salaterce ułóż rukolę i 2/3 bazylii. Dołóż kurczaka, posyp pomidorami, oliwkami i kaparami. Udekoruj listkami pozostałej bazylii i kawałkami gałązek oregano. Skrop oliwą ziołową.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje