Lekkie sałatki z kurczakiem
Smaczne, pożywne i sycące. Idealnie sprawdzą się na kolację!
Ziołowe kąski
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj i osusz. Potnij na porcje. Czosnek do marynaty obierz i posiekaj, połącz z resztą składników zalewy. Skrop kurczaka, natrzyj go marynatą. Przykryj, wstaw do lodówki na 2-4 godziny. 3 Pomidory umyj, pokrój na kawałki. Oliwki i kapary osącz z zalewy. Z kawałków kurczaka (oprócz nóżek) usuń kości, większe porcje potnij na mniejsze kawałki.
2. Zioła i rukolę opłucz, osusz. Kawałki kurczaka osącz z marynaty, posól. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i obranym czosnkiem. Włóż kawałki kurczaka, obsmaż na rumiano. 4 W salaterce ułóż rukolę i 2/3 bazylii. Dołóż kurczaka, posyp pomidorami, oliwkami i kaparami. Udekoruj listkami pozostałej bazylii i kawałkami gałązek oregano. Skrop oliwą ziołową.
Miska rozmaitości
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz. Czosnek obierz, posiekaj. Utrzyj ze sporą szczyptą soli i pieprzu ziołowego. Natrzyj mięso. Posmaruj je olejem i piecz w 180 st., aż się zrumieni. W tym czasie sałatę, rukolę, kiełki i botwinkę opłucz, osusz.
2. Pomidorki umyj, osusz, potnij na połówki. Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Jajka obierz ze skorupki, potnij na ćwiartki, a ogórki - w grubsze ukośne plasterki. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki.
3. Przygotuj sos: oliwę, sos sojowy i ocet utrzyj. Domieszaj miód i odrobinę pieprzu. Kurczaka pokrój na kawałki. 4 Na talerzach ułóż sałatę, rukolę i porcje kurczaka. Obłóż rozdrobnionymi warzywami, kiełkami i jajkami. Udekoruj botwinką, skrop sosem.
Specjał z botwinką
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, osusz, potnij w kostkę. Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj ze szczyptą soli. Czosnkową pastą natrzyj mięso, przykryj i odstaw na 30 minut. W tym czasie boczek potnij w krótkie paski lub kostkę. Paprykę umyj, rozetnij, oczyść z pestek. Miąższ potnij na niewielkie kawałki.
2. Botwinkę, sałatę i szpinak opłucz, dobrze osusz. Porzeczki przebierz, umyj, osącz. Rozgrzej patelnię, włóż boczek i lekko go obsmaż. Zdejmij i odstaw. Na tę samą patelnię wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kawałki papryki, krótko podduś (żeby tylko lekko zmiękła, ale się nie zrumieniła). Zdejmij z patelni.
3. Upieczone mięso wyjmij, odstaw do ostudzenia. Do talerzy nałóż po porcji botwinki, sałaty i szpinaku. Dołóż kawałki kurczaka i boczku. Oprósz pieprzem. Posyp papryką, pokruszoną fetą lub bryndzą. Udekoruj porzeczkami, ew. skrop odrobiną oliwy smakowej. Podaj z cytryną.
Filet z owocową nutą
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę, dopraw czosnkiem i solą, przemieszaj. Marchewki obierz, opłucz, włóż do wrzątku na ok. 1 minutę, by trochę zmiękły, ale pozostały chrupiące.
2. Rukolę opłucz i osącz. Owoce przebierz, obficie przelej na sicie zimną wodą, odstaw, by dobrze ociekły.
3. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Włóż kurczaka, smaż, aż ładnie się zrumieni ze wszystkich stron. Zdejmij, przełóż na ręcznik kuchenny, by osączyć mięso z tłuszczu.
4. Do salaterki włóż rukolę. Dołóż kurczaka, marchewkę i borówki. Delikatnie przemieszaj. Porcje sałatki nałóż na talerze. Tuż przed podaniem posyp pokruszonym kozim serem, podprażonym sezamem i grubo utłuczonym czerwonym pieprzem. Skrop oliwą.