Smaczne, pożywne i sycące. Idealnie sprawdzą się na kolację!
1. Kurczaka umyj i osusz. Potnij na porcje. Czosnek do marynaty obierz i posiekaj, połącz z resztą składników zalewy. Skrop kurczaka, natrzyj go marynatą. Przykryj, wstaw do lodówki na 2-4 godziny. 3 Pomidory umyj, pokrój na kawałki. Oliwki i kapary osącz z zalewy. Z kawałków kurczaka (oprócz nóżek) usuń kości, większe porcje potnij na mniejsze kawałki.
2. Zioła i rukolę opłucz, osusz. Kawałki kurczaka osącz z marynaty, posól. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i obranym czosnkiem. Włóż kawałki kurczaka, obsmaż na rumiano. 4 W salaterce ułóż rukolę i 2/3 bazylii. Dołóż kurczaka, posyp pomidorami, oliwkami i kaparami. Udekoruj listkami pozostałej bazylii i kawałkami gałązek oregano. Skrop oliwą ziołową.