Reklama

Reklama

Lekkie sałatki z pomidorami

Na ciepło, na zimno i do słoika!

Pieczone filety na rukoli

Składniki - sałatka

  • 4 małe piersi z kurczaka
  • 3 łyżki tartego sera typu parmezan
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 cytryny
  • 25 dag małych pomidorków
  • 4 garście rukoli
  • 20 dag sera typu feta lub sera korycińskiego
  • 3/4 szkl. kukurydzy konserwowej
  • olej do marynaty

Składniki - sos

  • po 1 łyżeczce musztardy i keczupu
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • q1-2 ząbki czosnku
  • sól
  • mielony pieprz
  • 7-8 łyżek oliwy

Sposób przygotowania

1. Sos: czosnek obierz. Musztardę i keczup utrzyj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj z dolewaną partiami oliwą.

2. Kurczaka oczyść, umyj, osusz. Parmezan wymieszaj z papryką, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oleju. Wetrzyj w mięso, odłóż na 30 minut. Mięso oczyść z marynaty i zgrilluj na patelni.  

3. Rukolę i pomidorki umyj, dobrze osusz. Pomidorki przetnij na połówki. Ser pokrój w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Wymieszaj pomidorki, ser i kukurydzę, skrop je połową sosu. 

4. Filety z kurczaka pokrój w dość cienkie plastry. Na talerzach połóż po porcji rukoli. Rozłóż resztę sałatki i pokrojone mięso. Tuż przed podaniem skrop pozostałym sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje