Lekkie sałatki z pomidorami

Na ciepło, na zimno i do słoika!

Filet drobiowy z rukolą
Filet drobiowy z rukolą123RF/PICSEL

Pieczone filety na rukoli

Sposób przygotowania

1. Sos: czosnek obierz. Musztardę i keczup utrzyj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj z dolewaną partiami oliwą.

2. Kurczaka oczyść, umyj, osusz. Parmezan wymieszaj z papryką, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oleju. Wetrzyj w mięso, odłóż na 30 minut. Mięso oczyść z marynaty i zgrilluj na patelni.  

3. Rukolę i pomidorki umyj, dobrze osusz. Pomidorki przetnij na połówki. Ser pokrój w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Wymieszaj pomidorki, ser i kukurydzę, skrop je połową sosu. 

4. Filety z kurczaka pokrój w dość cienkie plastry. Na talerzach połóż po porcji rukoli. Rozłóż resztę sałatki i pokrojone mięso. Tuż przed podaniem skrop pozostałym sosem.

Sałatka z mięsem
Sałatka z mięsem123RF/PICSEL

Mięsne kąski na rukoli

1. Marynata: ocet połącz z miodem, imbirem, skórką i sokiem z cytryny, kolendrą, olejem oraz szczyptą soli. Mięso opłucz, dokładnie osusz, oczyść z błonek, pokrój w cienkie paski. Skrop marynatą, przemieszaj, przykryj i odstaw na 30 minut. 

2. Sos: musztardę utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i powoli wlewaną oliwą (3-4 łyżki). 

3. Pomidorki umyj, osusz, potnij w plasterki. Rukolę opłucz, osusz, ułóż na półmisku, dołóż pomidorki i kapary. Mięso osącz z marynaty, usmaż na 2 łyżkach oleju. Ułóż na warzywach, skrop sosem.

Nadziewane bułeczki
Nadziewane bułeczki123RF/PICSEL

Ratatouille w koszyczkach

Sposób przygotowania

1. Z kajzerek zetnij wierzch. Wydrąż miękisz (możesz go ususzyć i zemleć na bułkę tartą). Odcięte wierzchy pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, domieszaj curry. Wrzuć kostki pieczywa, smaż, aż się zrumienią. Grzanki zdejmij z patelni i osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. 

2. Cebulę obierz, resztę warzyw umyj i osusz. Cukinię, bakłażan i cebulę potnij w ćwierćplasterki, paprykę i pomidory - w kostkę. Warzywa wymieszaj z oliwą, ziołami prowansalskimi, kozieradką. Oprósz solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię po smażeniu grzanek. Smaż, mieszając, aż warzywa zmiękną. Zestaw z ognia, domieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 

3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Krawędzie bułek posmaruj resztą masła. Nałóż grzanki i warzywa. Połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15-20 minut. Udekoruj bazylią.

Sałatka z tuńczykiem
Sałatka z tuńczykiem123RF/PICSEL

Warzywa z tuńczykiem

Sposób przygotowania

1. Sos: sok z cytryny ucieraj z cukrem, solą i pieprzem, aż sól i cukier się rozpuszczą. Wmieszaj powoli olej, np. z pestek winogron albo z pestek dyni. Odstaw, by sos nabrał smaku. Ewentualnie możesz do niego dodać zioła (świeże lub suszone), majonez, musztardę, sos sojowy albo gęsty sok pomidorowy. 

2. Sałatka: jajka ugotuj na twardo. Opłucz w zimnej wodzie i obierz ze skorupki. Pokrój na ćwiartki. Fasolkę oczyść i zblanszuj we wrzątku. Pomidory umyj, osusz, pokrój na ćwiartki, wycinając twardy głąb. Ogórek umyj, osusz, potnij w cienkie plasterki. Roszponkę opłucz, osusz. Natkę drobno posiekaj. 

3. Przygotowane składniki wymieszaj z osączonym tuńczykiem i kukurydzą. Schładzaj 20-30 minut, skrop sosem. Posyp oliwkami i natką.

Sałatka z fasolą
Sałatka z fasolą123RF/PICSEL

Fasolowa fantazja

Sposób przygotowania

1. Sos: lubczyk, rozmaryn i estragon wymieszaj z 1 łyżeczką ciepłej wody. Gdy zioła napęcznieją, utrzyj je z majonezem. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Powoli wlej 3-4 łyżki oliwy, ciągle mieszając. Jeśli sos się rozwarstwi, wystarczy energicznie go wymieszać przed polaniem sałatki. 

2. Sałatka: orzeszki skrop olejem arachidowym, odstaw na co najmniej pół godziny. Pomidorki i ogórek umyj, pokrój. Tuńczyka osącz z zalewy. Fasolę wymieszaj z 1/2 tuńczyka i 2 łyżkami sosu. Przełóż do miseczek. Wymieszaj orzeszki z resztą tuńczyka, ogórkiem i pomidorkami, ułóż na fasoli. 

3. Schładzaj 30 minut. Skrop pozostałym sosem (nie mieszaj!). Udekoruj listkami bazylii i cząstkami cytryny.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas