Lekkie sałatki z pomidorami
Na ciepło, na zimno i do słoika!

Pieczone filety na rukoli
Składniki
- sałatka
- 4 małe piersi z kurczaka
- 3 łyżki tartego sera typu parmezan
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 cytryny
- 25 dag małych pomidorków
- 4 garście rukoli
- 20 dag sera typu feta lub sera korycińskiego
- 3/4 szkl. kukurydzy konserwowej
- olej do marynaty
- sos
- po 1 łyżeczce musztardy i keczupu
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- q1-2 ząbki czosnku
- sól
- mielony pieprz
- 7-8 łyżek oliwy
Sposób przygotowania
1. Sos: czosnek obierz. Musztardę i keczup utrzyj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu do smaku. Wymieszaj z dolewaną partiami oliwą.2. Kurczaka oczyść, umyj, osusz. Parmezan wymieszaj z papryką, sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami oleju. Wetrzyj w mięso, odłóż na 30 minut. Mięso oczyść z marynaty i zgrilluj na patelni. 3. Rukolę i pomidorki umyj, dobrze osusz. Pomidorki przetnij na połówki. Ser pokrój w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy. Wymieszaj pomidorki, ser i kukurydzę, skrop je połową sosu. 4. Filety z kurczaka pokrój w dość cienkie plastry. Na talerzach połóż po porcji rukoli. Rozłóż resztę sałatki i pokrojone mięso. Tuż przed podaniem skrop pozostałym sosem.

Mięsne kąski na rukoli
Składniki
- 20 dag małych pomidorków
- 1 polędwiczka wieprzowa lub z indyka
- 1/3 szkl. małych kaparów
- 4 garście rukoli
- olej do smażenia mięsa
- 2 łyżki gęstego octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- sok i skórka starta z 1/3 cytryny
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- sos
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- po szczypcie cukru i mielonego pieprzu
- oliwa
1. Marynata: ocet połącz z miodem, imbirem, skórką i sokiem z cytryny, kolendrą, olejem oraz szczyptą soli. Mięso opłucz, dokładnie osusz, oczyść z błonek, pokrój w cienkie paski. Skrop marynatą, przemieszaj, przykryj i odstaw na 30 minut. 2. Sos: musztardę utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i powoli wlewaną oliwą (3-4 łyżki). 3. Pomidorki umyj, osusz, potnij w plasterki. Rukolę opłucz, osusz, ułóż na półmisku, dołóż pomidorki i kapary. Mięso osącz z marynaty, usmaż na 2 łyżkach oleju. Ułóż na warzywach, skrop sosem.

Ratatouille w koszyczkach
Składniki
- 4 twarde pomidory
- 1 młoda cukinia
- 1 żółta papryka
- 1 mały bakłażan
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 4 kajzerki
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- szczypta mielonej kozieradki lub kminku
- sól ziołowa
- mielony czarny pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki oliwy
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Z kajzerek zetnij wierzch. Wydrąż miękisz (możesz go ususzyć i zemleć na bułkę tartą). Odcięte wierzchy pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, domieszaj curry. Wrzuć kostki pieczywa, smaż, aż się zrumienią. Grzanki zdejmij z patelni i osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. 2. Cebulę obierz, resztę warzyw umyj i osusz. Cukinię, bakłażan i cebulę potnij w ćwierćplasterki, paprykę i pomidory - w kostkę. Warzywa wymieszaj z oliwą, ziołami prowansalskimi, kozieradką. Oprósz solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię po smażeniu grzanek. Smaż, mieszając, aż warzywa zmiękną. Zestaw z ognia, domieszaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Nagrzej piekarnik do 180°C. Krawędzie bułek posmaruj resztą masła. Nałóż grzanki i warzywa. Połóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 15-20 minut. Udekoruj bazylią.

Warzywa z tuńczykiem
Składniki
- sałatka
- 2 średnie pomidory
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach)
- 10 dag zielonej fasolki szparagowej
- 1 mały zielony ogórek typu wąż
- 3/4 szkl. czarnych oliwek bez pestek
- 2 garści roszponki
- karbowana natka pietruszki do dekoracji
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
- sos
- 1 łyżeczka soku z cytryny qszczypta cukru
- sól ziołowa
- pieprz ziołowy
- 3-4 łyżki oleju
Sposób przygotowania
1. Sos: sok z cytryny ucieraj z cukrem, solą i pieprzem, aż sól i cukier się rozpuszczą. Wmieszaj powoli olej, np. z pestek winogron albo z pestek dyni. Odstaw, by sos nabrał smaku. Ewentualnie możesz do niego dodać zioła (świeże lub suszone), majonez, musztardę, sos sojowy albo gęsty sok pomidorowy. 2. Sałatka: jajka ugotuj na twardo. Opłucz w zimnej wodzie i obierz ze skorupki. Pokrój na ćwiartki. Fasolkę oczyść i zblanszuj we wrzątku. Pomidory umyj, osusz, pokrój na ćwiartki, wycinając twardy głąb. Ogórek umyj, osusz, potnij w cienkie plasterki. Roszponkę opłucz, osusz. Natkę drobno posiekaj. 3. Przygotowane składniki wymieszaj z osączonym tuńczykiem i kukurydzą. Schładzaj 20-30 minut, skrop sosem. Posyp oliwkami i natką.

Fasolowa fantazja
Składniki
- 12 małych pomidorków koktajlowych
- 1 duży zielony ogórek wężowy
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 szkl. ugotowanej fasoli
- 4 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
- listki bazylii i cząstki cytryny do podania
- 1 łyżka oleju arachidowego
- sos
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- szczypta suszonego estragonu
- sól
- mielony biały pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Sos: lubczyk, rozmaryn i estragon wymieszaj z 1 łyżeczką ciepłej wody. Gdy zioła napęcznieją, utrzyj je z majonezem. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu. Powoli wlej 3-4 łyżki oliwy, ciągle mieszając. Jeśli sos się rozwarstwi, wystarczy energicznie go wymieszać przed polaniem sałatki. 2. Sałatka: orzeszki skrop olejem arachidowym, odstaw na co najmniej pół godziny. Pomidorki i ogórek umyj, pokrój. Tuńczyka osącz z zalewy. Fasolę wymieszaj z 1/2 tuńczyka i 2 łyżkami sosu. Przełóż do miseczek. Wymieszaj orzeszki z resztą tuńczyka, ogórkiem i pomidorkami, ułóż na fasoli. 3. Schładzaj 30 minut. Skrop pozostałym sosem (nie mieszaj!). Udekoruj listkami bazylii i cząstkami cytryny.