Lekkie sosy z jogurtem
Mają znacznie mniej kalorii niż te na bazie majonezu, a są równie pyszne i aromatyczne. Świetnie nadają się do sałatek, mięs oraz kanapek. Posmakują nie tylko tym, którzy dbają o smukłą sylwetkę!
Paprykowy
Zmiksuj 25 dag jogurtu naturalnego z 20 dag chudego twarogu. Posiekaj po 1/2 zielonej i czerwonej papryki, domieszaj do sosu. Dopraw słodką mieloną papryką i solą.
Ostry z limonką
Z połowy limonki otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Połącz je z 50 dag jogurtu naturalnego. Domieszaj 1/2 pęczka posiekanej mięty. Przypraw pieprzem kajeńskim.
Ogórkowy
Zetrzyj 1 ogórek sałatkowy. Wymieszaj go z 50 dag jogurtu naturalnego. Sos przypraw solą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny.
Ziołowy
Posiekaj po kilka gałązek ulubionych ziół (natki, bazylii, koperku). Dodaj po 2 łyżki oliwy i sezamu. Posól do smaku. Dołóż 50 dag jogurtu naturalnego i lekko przemieszaj.