Letni deser: muffiny z borówkami
Coraz popularniejsze na naszych stołach borówki amerykańskie zjadamy najczęściej na surowo, jako dodatek do deserów. Można z nimi też przygotować muffinki, które rozsieją po całym domu fantastyczny zapach.
Borówki amerykańskie zawierają mnóstwo witamin: A, C, E, K, B6, ryboflawinę i niacynę. Dzięki zawartości flawonoidów poprawiają pamięć, a także zapobiegają nadciśnieniu. Jest też w nich sporo minerałów: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, sód i cynk. Jak dowodzą badania, antynowotworowe właściwości ma też zawarty w borówkach kwas elagowy - przeciwdziała on rozwojowi nowotworów: m.in. płuc, przełyku oraz krtani. Naukowcy podkreślają, że regularne jedzenie borówek wpływa znacząco na nasze zdrowie.
Oczywiście, do przygotowania aromatycznego deseru z borówkami skłaniają nas nie tylko właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim walory smakowe. Nie bez znaczenia jest też wspaniały aromat świeżo upieczonych muffinek z borówkami, jakiemu mało kto może się oprzeć.
Do przygotowania babeczek potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, półtorej szklanki borówek amerykańskich oraz 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 10 dag roztopionego masła oraz łyżkę cukru z prawdziwą wanilią.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ponieważ borówki puszczają sok podczas pieczenia, blachę do muffinek dobrze jest wyłożyć papilotkami.
Przygotowujemy dwie miski. W jednej starannie mieszamy składniki suche, w drugiej - mokre. Dopiero potem mieszamy ze sobą składniki suche z mokrymi, na koniec ostrożnie dodając borówki.
Napełniamy ciastem papilotki do 4/5 ich wysokości. Można posypać po wierzchu grubym cukrem. Pieczemy ok. 25 minut. Upieczone muffiny są lekko brązowe na wierzchu. (PAP Life)