Reklama

Reklama

Letni deser: muffiny z borówkami

Coraz popularniejsze na naszych stołach borówki amerykańskie zjadamy najczęściej na surowo, jako dodatek do deserów. Można z nimi też przygotować muffinki, które rozsieją po całym domu fantastyczny zapach.

Borówki amerykańskie zawierają mnóstwo witamin: A, C, E, K, B6, ryboflawinę i niacynę. Dzięki zawartości flawonoidów poprawiają pamięć, a także zapobiegają nadciśnieniu. Jest też w nich sporo minerałów: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, sód i cynk. Jak dowodzą badania, antynowotworowe właściwości ma też zawarty w borówkach kwas elagowy - przeciwdziała on rozwojowi nowotworów: m.in. płuc, przełyku oraz krtani. Naukowcy podkreślają, że regularne jedzenie borówek wpływa znacząco na nasze zdrowie.

Oczywiście, do przygotowania aromatycznego deseru z borówkami skłaniają nas nie tylko właściwości zdrowotne, ale przede wszystkim walory smakowe. Nie bez znaczenia jest też wspaniały aromat świeżo upieczonych muffinek z borówkami, jakiemu mało kto może się oprzeć.

Reklama

Do przygotowania babeczek potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, półtorej szklanki borówek amerykańskich oraz 2 jajka, 1/2 szklanki mleka, 10 dag roztopionego masła oraz łyżkę cukru z prawdziwą wanilią.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ponieważ borówki puszczają sok podczas pieczenia, blachę do muffinek dobrze jest wyłożyć papilotkami.

Przygotowujemy dwie miski. W jednej starannie mieszamy składniki suche, w drugiej - mokre. Dopiero potem mieszamy ze sobą składniki suche z mokrymi, na koniec ostrożnie dodając borówki.

Napełniamy ciastem papilotki do 4/5 ich wysokości. Można posypać po wierzchu grubym cukrem. Pieczemy ok. 25 minut. Upieczone muffiny są lekko brązowe na wierzchu. (PAP Life)

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy