Letnia tarta z kruszonką i rabarbarem
Słodkie ciasto i kwaskowy rabarbar to idealne połączenie!
Składniki:
- 100 g masła
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- żółtko
- opakowanie cukru waniliowego
- czubata łyżka cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 1/2 kg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
KRUSZONKA:
- ok. 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki
- opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
1. Umyj rabarbar, osusz, obierz z łykowatych „nitek”, pozbądź się liści. Pokrój go na mniejsze kawałki, wymieszaj je z cukrem. Odstaw na kwadrans, żeby puścił sok.
2. Połącz zimne masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtko i szczyptę soli. Jeśli wymieszasz i powstaną grudki, dodaj zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na pół godziny. Okrągłą formę do tarty wysmaruj masłem. Przełóż do niej ciasto. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, żeby ciasto pozostało płaskie. Wstaw do piekarnika (180 st. C) na 15 minut.
3. Zagnieć kruszonkę: wymieszaj masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Na podpieczone ciasto wysyp warstwę kruszonki. Na niej ułóż odsączony z nadmiaru soku rabarbar. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.