Reklama

Reklama

Letnia tarta z kruszonką i rabarbarem

Słodkie ciasto i kwaskowy rabarbar to idealne połączenie!

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • żółtko
  • opakowanie cukru waniliowego
  • czubata łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru

Reklama

KRUSZONKA:

  • ok. 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

1. Umyj rabarbar, osusz, obierz z łykowatych „nitek”, pozbądź się liści. Pokrój go na mniejsze kawałki, wymieszaj je z cukrem. Odstaw na kwadrans, żeby puścił sok.

2. Połącz zimne masło, mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtko i szczyptę soli. Jeśli wymieszasz i powstaną grudki, dodaj zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na pół godziny. Okrągłą formę do tarty wysmaruj masłem. Przełóż do niej ciasto. Ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem, żeby ciasto pozostało płaskie. Wstaw do piekarnika (180 st. C) na 15 minut.

3. Zagnieć kruszonkę: wymieszaj masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Na podpieczone ciasto wysyp warstwę kruszonki. Na niej ułóż odsączony z nadmiaru soku rabarbar. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.

Dowiedz się więcej na temat: tarta | nieletnia | letnie | rabarbar

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje