Reklama

Letnie sałatki z dobrą energią

Autorka blogu „Misa Mocy” zaprasza do testowania jej ulubionych smaków. Będzie letnio, lokalnie i smakowicie!

Z bobem i malinowym dressingiem

Składniki

  • 1 kg bobu, ugotowanego i obranego ze skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 małej cebuli cukrowej
  • 2 rzodkiewki
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • garść świeżych ziół
  • kiszona marchewka, do podania

Składniki - dressing

  • 250 g malin
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno
  • 2-3 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Bób podsmaż na oleju z rozgniecionym czosnkiem, tak aby był delikatnie podpieczony. Cebulę posiekaj, rzodkiewki pokrój w plasterki. Ułóż składniki na talerzu, posyp ziołami, z boku umieść plasterki kiszonej marchewki. 

2. Przygotuj dressing. Orzechy podpraż na suchej patelni i pokrusz. Dodaj maliny, olej i zblenduj na gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Polej dressingiem sałatkę lub podaj go w oddzielnym naczyniu.

Z fasoli i orzechów włoskich

Składniki

  • 100 g czerwonej fasoli, ugotowanej lub z puszki
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1/2 czerwonej papryki
  • gruszka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
  • łyżeczka ksylitolu
  • garść natki pietruszki
  • wegański parmezan do posypania
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Orzechy upraż na suchej patelni, aż zbrązowieją. Paprykę pokrój w kostkę, gruszkę (ze skórką) w plastry, cebulę w piórka. Przełóż je do miski razem z fasolą. 

2. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (zostaw trochę do dekoracji), sól, pieprz, ksylitol, olej oraz ocet balsamiczny i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp wegańskim parmezanem i resztą natki.

Reklama

Jarmużowa z burakiem

Składniki

  • 2 garście liści jarmużu (bez łodyg)
  • 50 g kaszy gryczanej palonej, ugotowanej
  • burak, ugotowany
  • ogórek gruntowy
  • 10 g ziaren słonecznika
  • 10 g ziaren słonecznika
  • mała garść natki pietruszki

Składniki - sos czosnkowy

  • 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
  • sok z 1/2 cytryny
  • mały ząbek czosnku
  • sól

Sposób przygotowania

1. Na sos przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj sok z cytryny, olej i dopraw solą. Wymieszaj i odstaw. 

2. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni, aby zbrązowiały. Jarmuż pokrój w paski, ogórek w plasterki, burak w kostkę. 

3. Przełóż do miski kaszę gryczaną oraz wszystkie przygotowane składniki. Wymieszaj z sosem. Posyp natką pietruszki. 



Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama