Letnie sałatki z dobrą energią
Autorka blogu „Misa Mocy” zaprasza do testowania jej ulubionych smaków. Będzie letnio, lokalnie i smakowicie!
Z bobem i malinowym dressingiem
Sposób przygotowania
1. Bób podsmaż na oleju z rozgniecionym czosnkiem, tak aby był delikatnie podpieczony. Cebulę posiekaj, rzodkiewki pokrój w plasterki. Ułóż składniki na talerzu, posyp ziołami, z boku umieść plasterki kiszonej marchewki.
2. Przygotuj dressing. Orzechy podpraż na suchej patelni i pokrusz. Dodaj maliny, olej i zblenduj na gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Polej dressingiem sałatkę lub podaj go w oddzielnym naczyniu.
Z fasoli i orzechów włoskich
Sposób przygotowania
1. Orzechy upraż na suchej patelni, aż zbrązowieją. Paprykę pokrój w kostkę, gruszkę (ze skórką) w plastry, cebulę w piórka. Przełóż je do miski razem z fasolą.
2. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (zostaw trochę do dekoracji), sól, pieprz, ksylitol, olej oraz ocet balsamiczny i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp wegańskim parmezanem i resztą natki.
Jarmużowa z burakiem
Sposób przygotowania
1. Na sos przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj sok z cytryny, olej i dopraw solą. Wymieszaj i odstaw.
2. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni, aby zbrązowiały. Jarmuż pokrój w paski, ogórek w plasterki, burak w kostkę.
3. Przełóż do miski kaszę gryczaną oraz wszystkie przygotowane składniki. Wymieszaj z sosem. Posyp natką pietruszki.