Letnie sałatki z dobrą energią
Autorka blogu „Misa Mocy” zaprasza do testowania jej ulubionych smaków. Będzie letnio, lokalnie i smakowicie!

Z bobem i malinowym dressingiem
Składniki
- 1 kg bobu, ugotowanego i obranego ze skórki
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 małej cebuli cukrowej
- 2 rzodkiewki
- 3 łyżki oleju do smażenia
- garść świeżych ziół
- kiszona marchewka, do podania
- dressing
- 250 g malin
- 50 g orzechów włoskich
- 4 łyżki oleju tłoczonego na zimno
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Bób podsmaż na oleju z rozgniecionym czosnkiem, tak aby był delikatnie podpieczony. Cebulę posiekaj, rzodkiewki pokrój w plasterki. Ułóż składniki na talerzu, posyp ziołami, z boku umieść plasterki kiszonej marchewki. 2. Przygotuj dressing. Orzechy podpraż na suchej patelni i pokrusz. Dodaj maliny, olej i zblenduj na gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Polej dressingiem sałatkę lub podaj go w oddzielnym naczyniu.

Z fasoli i orzechów włoskich
Składniki
- 100 g czerwonej fasoli, ugotowanej lub z puszki
- 50 g orzechów włoskich
- 1/2 czerwonej papryki
- gruszka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
- łyżeczka ksylitolu
- garść natki pietruszki
- wegański parmezan do posypania
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Orzechy upraż na suchej patelni, aż zbrązowieją. Paprykę pokrój w kostkę, gruszkę (ze skórką) w plastry, cebulę w piórka. Przełóż je do miski razem z fasolą. 2. Dodaj posiekaną natkę pietruszki (zostaw trochę do dekoracji), sól, pieprz, ksylitol, olej oraz ocet balsamiczny i dokładnie wymieszaj. Na koniec posyp wegańskim parmezanem i resztą natki.

Jarmużowa z burakiem
Składniki
- 2 garście liści jarmużu (bez łodyg)
- 50 g kaszy gryczanej palonej, ugotowanej
- burak, ugotowany
- ogórek gruntowy
- 10 g ziaren słonecznika
- 10 g ziaren słonecznika
- mała garść natki pietruszki
- sos czosnkowy
- 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno
- sok z 1/2 cytryny
- mały ząbek czosnku
- sól
Sposób przygotowania
1. Na sos przeciśnij czosnek przez praskę. Dodaj sok z cytryny, olej i dopraw solą. Wymieszaj i odstaw. 2. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni, aby zbrązowiały. Jarmuż pokrój w paski, ogórek w plasterki, burak w kostkę. 3. Przełóż do miski kaszę gryczaną oraz wszystkie przygotowane składniki. Wymieszaj z sosem. Posyp natką pietruszki.