Likier z głogu i tarniny
Smak, który przychodzi z czasem.

Składniki:
- 25 dag suszonego głogu, - garść suszonych śliwek, - garść rodzynek, - garść suszonej, - tarniny, - 1/2 laski wanilii, - skórka z 1 cytryny, - 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 l spirytusu 95 proc., - 1 l czystej wódki, - 2 szklanki wody, - 25 dag cukru, - 1/2 szklanki miodu
Przygotowanie:
1. Do wyparzonego małego gąsiorka lub dużego słoja włóż owoce głogu i tarniny, posiekane rodzynki i śliwki oraz skórkę otartą z cytryny i posiekaną wanilię. Zalej spirytusem i wódką. Zakorkuj. Odstaw na 6 tygodni. 2. Po upływie tego czasu zlej klarowny płyn znad owoców, a te zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Przecedź przez bibułkowy filtr do kawy i dodaj do nalewki. 3. Miód i cukier zagotuj z wodą i sokiem z cytryny, ostudź i wymieszaj z nalewką. Odstaw na miesiąc, po czym przefiltruj i rozlej do butelek. Likier zyskuje na smaku wraz z upływem czasu. Czas przygotowania: 50 minut Czas oczekiwania: 6 tygodni
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!