Limonkowe świderki z pomidorkami

Pyszna i zaskakująca sałatka z makaronem. Idealnie sprawdzi się podczas domowych przyjęć lub jako szybki obiad do pracy.

Limonkowe świderki z pomidorkami
Limonkowe świderki z pomidorkami123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag makaronu świderki (lub innego grubego, np. rurki, kokardki)
  • po 10 dag żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych
  • 15 dag sera feta
  • 1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek
  • 10 zielonych szparagów
  • 1/2 limonki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz mielony
  • 2 szczypty granulowanego czosnku
  • szczypta mielonej papryczki chili
  • 2 łyżki listków natki pietruszki, selera lub lubczyku (do posypania sałatki)
15 min
5 porcji

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Szparagi opłucz, poodrywaj stwardniałe końcówki, resztę pokrój na kawałeczki o długości ok. 5 cm. Wrzuć je do makaronu 4 minuty przed końcem czasu gotowania podanego na opakowaniu. 

2. Pomidorki opłucz, osusz na papierowym ręczniku, poprzekrawaj na połówki. Oliwki osącz z zalewy, potnij je w grubsze plasterki. Ser feta (ew. inny ulubiony biały, np. kozi, bryndza) pokrój w kostkę. Oprósz go granulowanym czosnkiem (lub np. mieloną mieszanką ziół włoskich). 

3. Przygotuj sos: z limonki wyciśnij sok. Energicznie wymieszaj go z olejem. Przypraw solą, pieprzem i chili (ew. dla złagodzenia smaku możesz dodać 1/2 łyżeczki miodu).

4. Ugotowany makaron ze szparagami odcedź na durszlaku, przelej zimną wodą, dobrze osącz. Delikatnie wymieszaj z pomidorkami, oliwkami i fetą. Sałatkę wstaw do lodówki, by się schłodziła (ale nie jest to konieczne). Posyp ją listkami zieleniny i równomiernie polej sosem (nie mieszaj jej - sos połączy się ze składnikami podczas nakładania porcji na talerze).

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?