Limonkowe świderki z pomidorkami
Pyszna i zaskakująca sałatka z makaronem. Idealnie sprawdzi się podczas domowych przyjęć lub jako szybki obiad do pracy.
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Szparagi opłucz, poodrywaj stwardniałe końcówki, resztę pokrój na kawałeczki o długości ok. 5 cm. Wrzuć je do makaronu 4 minuty przed końcem czasu gotowania podanego na opakowaniu.
2. Pomidorki opłucz, osusz na papierowym ręczniku, poprzekrawaj na połówki. Oliwki osącz z zalewy, potnij je w grubsze plasterki. Ser feta (ew. inny ulubiony biały, np. kozi, bryndza) pokrój w kostkę. Oprósz go granulowanym czosnkiem (lub np. mieloną mieszanką ziół włoskich).
3. Przygotuj sos: z limonki wyciśnij sok. Energicznie wymieszaj go z olejem. Przypraw solą, pieprzem i chili (ew. dla złagodzenia smaku możesz dodać 1/2 łyżeczki miodu).
4. Ugotowany makaron ze szparagami odcedź na durszlaku, przelej zimną wodą, dobrze osącz. Delikatnie wymieszaj z pomidorkami, oliwkami i fetą. Sałatkę wstaw do lodówki, by się schłodziła (ale nie jest to konieczne). Posyp ją listkami zieleniny i równomiernie polej sosem (nie mieszaj jej - sos połączy się ze składnikami podczas nakładania porcji na talerze).