Łosoś na jarzynce
Lekkie danie, dla wszystkich dbających o linię
Sposób przygotowania
1. Zrób marynatę do ryby: 2 łyżki oleju wymieszaj z octem, miodem, musztardą, szczyptą soli i pieprzu. Rybę umyj, osusz, natrzyj marynatą. Zawiń w folię i odłóż na 30 minut. Łososia pokrój na małe kawałki, przełóż je na blachę wyłożoną folią aluminiową. Piecz 20 minut w 170 st. C.
2. Fasolkę obierz, opłucz i pokrój na kawałki. Zblanszuj ją w osolonej wodzie. Osącz. Paprykę potnij w paseczki. Pieczarki umyj, osusz. Pokrój na ćwiartki lub połówki. Rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć grzyby, duś, aż odparuje powstały sos. Pod koniec wrzuć paprykę. Zdejmij z ognia.
3. W głębokiej patelni podgrzej bulion. Dodaj fasolkę, rybę i pieczarki z papryką. Delikatnie wymieszaj, duś ok. 10 minut. Wyłóż danie na talerze, udekoruj natką, oprósz kolorowym pieprzem. Na brzegach talerzy zrób dekoracyjne kleksy z keczupu i pesto. Podawaj od razu.