Łosoś norweski na ziemniakach
Przepis na pysznego łososia w marynacie na ziemniakach.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 4 kawałki z łososia (600 g),
- 2 łyżki małych kaparów,
- 2 łyżki natki pietruszki.
Marynata:
- 125 ml oliwy,
- 4 ząbki czosnku,
- sok z jednej dużej cytryny,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotuj nieobrane, całe ziemniaki w osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Obierz ziemniaki i pokrój na centymetrowe plastry. Ułóż w naczyniu posmarowanym oliwą, posyp pieprzem, solą i dodaj łyżkę kaparów. Piecz ziemniaki w 180 st. C przez 15 minut. Następnie umieść na nich plastry łososia, skrop odrobiną marynaty, która została, i dodaj pozostałe kapary.
Piecz jeszcze przez 15 minut. Podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki.