Reklama

Reklama

Łosoś norweski na ziemniakach

Przepis na pysznego łososia w marynacie na ziemniakach.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, 
  • 4 kawałki z łososia (600 g), 
  • 2 łyżki małych kaparów,
  • 2 łyżki natki pietruszki. 

Marynata:


  • 125 ml oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sok z jednej dużej cytryny,
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę. Zmiksuj oliwę, czosnek i sok z cytryny na gładką masę. Posmaruj marynatą kawałki łososia (obróć filety w niej kilka razy, aż dokładnie się nią pokryją). Włóż do lodówki na pół godziny.

Gotuj nieobrane, całe ziemniaki w osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.

Obierz ziemniaki i pokrój na centymetrowe plastry. Ułóż w naczyniu posmarowanym oliwą, posyp pieprzem, solą i dodaj łyżkę kaparów. Piecz ziemniaki w 180 st. C przez 15 minut. Następnie umieść na nich plastry łososia, skrop odrobiną marynaty, która została, i dodaj pozostałe kapary.

Piecz jeszcze przez 15 minut. Podawaj posypane drobno posiekaną natką pietruszki.

Dowiedz się więcej na temat: marynata | łosoś | ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje