Łosoś pod beszamelem
Smaczny i pożywny posiłek.

Składniki
- 6 filetów z łososia (w dzwonkach)
- sok i skórka z cytryny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- pęczek koperku
- sól, biały i cytrynowy pieprz
Sposób przygotowania
Filety opłucz starannie, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, oprósz solą i cytrynowym pieprzem. Przykryj, odstaw na około 30 minut. W tym czasie przygotuj jasną zasmażkę z masła i mąki. Cały czas mieszając, małym strumieniem wlewaj do niej mleko. Ogrzewaj na małym ogniu, aż powstanie gęsty i aksamitny sos.
Gotowy sos dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Dodaj posiekany drobno koperek oraz skórkę otartą z cytryny. Dzwonka łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej koperkowym beszamelem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 30 minut w temp. 180°C.