Łosoś w cieście
Smaczne i pożywne danie.
Sposób przygotowania
1. Z łososia odetnij skórę. Natrzyj solą i pieprzem. Wymieszaj oliwę, sos sojowy, sok z cytryny i posiekany czosnek. Zamarynuj łososia, odstaw do lodówki. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej i zrumień pokrojoną drobno cebulę. Dodaj szpinak i podlej wodą. Przypraw solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i czosnkiem granulowanym. Dodaj masło i śmietanę.
2. Ciasto francuskie rozwałkuj. Wyłóż ryż i szpinak. Na wierzchu ułóż łososia i 4 jajka ugotowane na twardo. Ciasto zawiń, natnij i posmaruj jednym roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180˚C i piecz 25 minut.