Reklama

Reklama

Łosoś w cieście

Smaczne i pożywne danie.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 60 dag surowego łososia
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki ryżu
  • olej
  • cebula
  • 35 dag szpinaku mrożonego
  • gałka muszkatołowa
  • czosnek granulowany
  • łyżeczka masła
  • łyżka śmietany 18 proc.
  • 40 dag ciasta francuskiego
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Z łososia odetnij skórę. Natrzyj solą i pieprzem. Wymieszaj oliwę, sos sojowy, sok z cytryny i posiekany czosnek. Zamarynuj łososia, odstaw do lodówki. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej i zrumień pokrojoną drobno cebulę. Dodaj szpinak i podlej wodą. Przypraw solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i czosnkiem granulowanym. Dodaj masło i śmietanę. 

2. Ciasto francuskie rozwałkuj. Wyłóż ryż i szpinak. Na wierzchu ułóż łososia i 4 jajka ugotowane na twardo. Ciasto zawiń, natnij i posmaruj jednym roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180˚C i piecz 25 minut.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje