Łosoś w cieście
Smaczne i pożywne danie.

Składniki
- 60 dag surowego łososia
- 3 łyżki oliwy
- łyżka sosu sojowego
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki ryżu
- olej
- cebula
- 35 dag szpinaku mrożonego
- gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- łyżeczka masła
- łyżka śmietany 18 proc.
- 40 dag ciasta francuskiego
- 5 jajek
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Z łososia odetnij skórę. Natrzyj solą i pieprzem. Wymieszaj oliwę, sos sojowy, sok z cytryny i posiekany czosnek. Zamarynuj łososia, odstaw do lodówki. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzej olej i zrumień pokrojoną drobno cebulę. Dodaj szpinak i podlej wodą. Przypraw solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i czosnkiem granulowanym. Dodaj masło i śmietanę. 2. Ciasto francuskie rozwałkuj. Wyłóż ryż i szpinak. Na wierzchu ułóż łososia i 4 jajka ugotowane na twardo. Ciasto zawiń, natnij i posmaruj jednym roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 180˚C i piecz 25 minut.