Łosoś z groszkiem i rozmarynem
Lekarze i dietetycy alarmują: Jemy za mało ryb. Dlatego w dzisiejszym przepisie łosoś z groszkiem.

Składniki na 4 porcje:
- 8 filetów z łososia (po ok. 15 dag każdy)
- 20 dag mrożonego groszku
- 2 małe czerwone papryki
- 80 dag ziemniaków
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- cytryna
- 150 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
Przygotowanie:
1. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paski. Umyte i obrane ziemniaki pokroić w talarki. Bulion podgrzać z gałązką rozmarynu, umieścić w nim talarki ziemniaków i masło. Po ok. 10 minutach duszenia dodać groszek i słupki papryki, znów poddusić (kolejne 10 minut). Po przygotowaniu trzymać pod przykryciem.
2. Kawałki łososia umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, odstawić na ok. 10 minut, następnie podsmażyć na oliwie z obu stron. Podsmażoną rybę przełożyć na blachę do pieczenia i grillować w piekarniku przez ok. 3 minuty. Pod koniec grillowania posmarować łososia pastą przygotowaną z musztardy, masła oraz bułki tartej. Gdy bułka się przyrumieni, potrawa gotowa. Podawać rybę z potrawką z warzyw.