Łososiowe kotleciki z sałatką z zielonych szparagów i cukinii
Pomysł na smaczny obiad.

Składniki
- 2 dymki
- 400 g filetu z łososia, bez skóry
- kawałek skórki cytrynowej (5 cm)
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- szklanka wody
- 3/4 szklanki kuskusu
- łyżka oliwy
- 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
- 2 jajka, roztrzepane
- 1/2 szklanki orientalnej przyprawy
- dukkah (możesz ją zrobić sama, blendując nasiona sezamu, kolendry, kuminu rzymskiego, orzechy, suszoną miętę, sól i pieprz)
- olej do smażenia
- zielona sałatka
- cukinia średniej wielkości
- pęczek zielonych szparagów
- 1/2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
- 1/4 szklanki oliwy
- łyżka soku cytrynowego
- do podania
- 2/3 szklanki jogurtu naturalnego, cytryna
Sposób przygotowania
1. Obierz dymki. Usunięte skórki włóż do rondelka razem z łososiem, skórką cytrynową i pieprzem. Zalej wodą i zagotuj. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Wyjmij rybę, odłóż ją na talerz i pokrój. Wyrzuć resztki dymki, skórkę cytrynową i pieprz.2. Zagotuj ponownie bulion po rybie. Zdejmij z ognia i zalej nim kuskus. Przykryj i odstaw na 5 minut. Gotowy rozgnieć widelcem. 3. Wlej do kaszy oliwę, dobrze wymieszaj. Dodaj łososia, posiekaną dymkę, natkę i połowę jajek. Przypraw do smaku, wymieszaj. Z masy zrób osiem kotlecików. Obtocz je w pozostałych jajkach i przyprawie dukkah. 4. Rozgrzej olej na patelni, smaż kotleciki po 3 minuty z każdej strony. Gotowe odsącz na ręczniku papierowym. 5. Szparagi obierz na końcach, wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 2 minuty. Odsącz je dokładnie i przekrój wzdłuż. Cukinię pokrój wzdłuż na cieniusieńkie plastry (nie obieraj!). Przełóż ją razem ze szparagami do miski. Z oliwy, soku cytrynowego i skórki cytrynowej przygotuj sos. Przypraw go do smaku, po czym wylej na warzywa. Delikatnie wymieszaj.
6. Podawaj kotleciki z sałatką, jogurtem i ćwiartkami cytryny.