Łososiowe kotleciki z sałatką z zielonych szparagów i cukinii

Pomysł na smaczny obiad.

Kotleciki
Kotleciki123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Obierz dymki. Usunięte skórki włóż do rondelka razem z łososiem, skórką cytrynową  i pieprzem. Zalej wodą i zagotuj. Zdejmij  z ognia i odstaw na 10 minut. Wyjmij rybę, odłóż ją na talerz i pokrój. Wyrzuć resztki  dymki, skórkę cytrynową i pieprz.

2. Zagotuj ponownie bulion po rybie. Zdejmij  z ognia i zalej nim kuskus. Przykryj i odstaw  na 5 minut. Gotowy rozgnieć widelcem.  

3. Wlej do kaszy oliwę, dobrze wymieszaj. Dodaj łososia, posiekaną dymkę, natkę i połowę jajek. Przypraw do smaku, wymieszaj.  Z masy zrób osiem kotlecików. Obtocz je  w pozostałych jajkach i przyprawie dukkah. 

4. Rozgrzej olej na patelni, smaż kotleciki  po 3 minuty z każdej strony. Gotowe odsącz  na ręczniku papierowym. 

5. Szparagi obierz na końcach, wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 2 minuty. Odsącz je dokładnie i przekrój wzdłuż. Cukinię pokrój wzdłuż na cieniusieńkie plastry (nie obieraj!). Przełóż ją razem ze szparagami do miski. Z oliwy, soku cytrynowego i skórki cytrynowej przygotuj sos. Przypraw go do smaku, po czym wylej na warzywa. Delikatnie wymieszaj.

6. Podawaj kotleciki z sałatką, jogurtem  i ćwiartkami cytryny.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas