Łososiowe kotleciki z sałatką z zielonych szparagów i cukinii

Pomysł na smaczny obiad.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 dymki
  • 400 g filetu z łososia, bez skóry
  • kawałek skórki cytrynowej (5 cm)
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • szklanka wody
  • 3/4 szklanki kuskusu
  • łyżka oliwy
  • 1/4 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1/2 szklanki orientalnej przyprawy
  • dukkah (możesz ją zrobić sama, blendując nasiona sezamu, kolendry, kuminu rzymskiego, orzechy, suszoną miętę, sól i pieprz)
  • olej do smażenia

Składniki - zielona sałatka

  • cukinia średniej wielkości
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej
  • 1/4 szklanki oliwy
  • łyżka soku cytrynowego

Składniki - do podania

  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego, cytryna

Sposób przygotowania

1. Obierz dymki. Usunięte skórki włóż do rondelka razem z łososiem, skórką cytrynową  i pieprzem. Zalej wodą i zagotuj. Zdejmij  z ognia i odstaw na 10 minut. Wyjmij rybę, odłóż ją na talerz i pokrój. Wyrzuć resztki  dymki, skórkę cytrynową i pieprz.

2. Zagotuj ponownie bulion po rybie. Zdejmij  z ognia i zalej nim kuskus. Przykryj i odstaw  na 5 minut. Gotowy rozgnieć widelcem.  

3. Wlej do kaszy oliwę, dobrze wymieszaj. Dodaj łososia, posiekaną dymkę, natkę i połowę jajek. Przypraw do smaku, wymieszaj.  Z masy zrób osiem kotlecików. Obtocz je  w pozostałych jajkach i przyprawie dukkah. 

4. Rozgrzej olej na patelni, smaż kotleciki  po 3 minuty z każdej strony. Gotowe odsącz  na ręczniku papierowym. 

5. Szparagi obierz na końcach, wrzuć do osolonego wrzątku, gotuj 2 minuty. Odsącz je dokładnie i przekrój wzdłuż. Cukinię pokrój wzdłuż na cieniusieńkie plastry (nie obieraj!). Przełóż ją razem ze szparagami do miski. Z oliwy, soku cytrynowego i skórki cytrynowej przygotuj sos. Przypraw go do smaku, po czym wylej na warzywa. Delikatnie wymieszaj. 

Reklama

6. Podawaj kotleciki z sałatką, jogurtem  i ćwiartkami cytryny.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje