Reklama

Reklama

Łososiowe ślimaczki

Pyszne przekąski, szybkie do przygotowania.

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 12

Składniki

  • 1 op. (ok. 50 dag) mrożonego francuskiego ciasta
  • 10 dag wędzonego łososia w cienkich plasterkach
  • 2–3 młode pory
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • zioła i roszponka do dekoracji

Ciasto francuskie rozwiń i pozostaw w pokojowej temperaturze na 25 minut, by rozmarzło. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.

Reklama

Pory oczyść, opłucz, rozetnij wzdłuż na pół i podziel na pojedyncze liście. Przelej je na sitku wrzącą wodą, osącz i dobrze osusz. Jajko roztrzep widelcem z mlekiem. Posmaruj nim brzegi ciasta. Przykryj je plasterkami łososia oraz liśćmi pora. Pozostaw wolne brzegi. Placek ciasno zwiń. Wierzch posmaruj pozostałym jajkiem z mlekiem. Rulon potnij na cienkie plasterki.

Ślimaczki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 15-20 minut, aż wierzchy ładnie się zrumienią. Gotowe ślimaczki ułóż na półmisku przybranym ziołami oraz listkami roszponki. Podawaj jako przekąskę lub dodatek do czystych zup.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje