Łososiowe ślimaczki
Pyszne przekąski, szybkie do przygotowania.
Ciasto francuskie rozwiń i pozostaw w pokojowej temperaturze na 25 minut, by rozmarzło. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
Pory oczyść, opłucz, rozetnij wzdłuż na pół i podziel na pojedyncze liście. Przelej je na sitku wrzącą wodą, osącz i dobrze osusz. Jajko roztrzep widelcem z mlekiem. Posmaruj nim brzegi ciasta. Przykryj je plasterkami łososia oraz liśćmi pora. Pozostaw wolne brzegi. Placek ciasno zwiń. Wierzch posmaruj pozostałym jajkiem z mlekiem. Rulon potnij na cienkie plasterki.
Ślimaczki ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 15-20 minut, aż wierzchy ładnie się zrumienią. Gotowe ślimaczki ułóż na półmisku przybranym ziołami oraz listkami roszponki. Podawaj jako przekąskę lub dodatek do czystych zup.