Lukrowany makowy kołaczyk
Pyszne ciasto pełne zdrowych i pożywnych bakalii. Domownicy będą zachwyceni!

Składniki
- 50 dag drożdżowego lub piaskowego makowca
- po 1/2 szkl. rodzynek, suszonej żurawiny i daktyli
- 20 dag oleju kokosowego
- 1 szkl. orzechów
- 1/2 szkl. migdałów
- 4 suszone figi
- 1 pomarańcza
- 1 op. gotowego lukru
- bakalie do dekoracji: np. suchy mak, suszona żurawina, rodzynki, płatki migdałów, suszone figi
Sposób przygotowania:
1. Rodzynki, żurawinę i daktyle zalej wrzątkiem, po 5 minutach odcedź, dobrze osącz, dodaj do pokrojonego makowca. Dołóż olej kokosowy (z lodówki) i wszystko zmiksuj blenderem. Masę wstaw do lodówki.
2. Orzechy i migdały zalej wrzątkiem, po 5 minutach osącz, osusz. Z migdałów zdejmij skórkę, wszystko razem drobno posiekaj albo rozdrobnij blenderem.
3. Suszone figi pokrój drobniutko. Pomarańczę sparz, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Na tarce o małych otworkach zetrzyj skórkę (tylko pomarańczową część - biała jest gorzka). Owoc przekrój i wyciśnij z niego sok, usuń pestki.
4. Do masy makowej dodaj orzechy, migdały, figi, sok i skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszaj i sprawdź, czy nie trzeba dosłodzić masy. Jeśli tak, dodaj do smaku miód, syrop klonowy lub cukier puder.
5. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj 5 godzin.
6. Kołaczyk przełóż na talerz, polukruj, posyp bakaliami.