Reklama

Lukrowany makowy kołaczyk

Pyszne ciasto pełne zdrowych i pożywnych bakalii. Domownicy będą zachwyceni!

Czas przyrządzenia: 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 50 dag drożdżowego lub piaskowego makowca
  • po 1/2 szkl. rodzynek, suszonej żurawiny i daktyli
  • 20 dag oleju kokosowego
  • 1 szkl. orzechów
  • 1/2 szkl. migdałów
  • 4 suszone figi
  • 1 pomarańcza
  • 1 op. gotowego lukru
  • bakalie do dekoracji: np. suchy mak, suszona żurawina, rodzynki, płatki migdałów, suszone figi

Sposób przygotowania:

1. Rodzynki, żurawinę i daktyle zalej wrzątkiem, po 5 minutach odcedź, dobrze osącz, dodaj do pokrojonego makowca. Dołóż olej kokosowy (z lodówki) i wszystko zmiksuj blenderem. Masę wstaw do lodówki. 

2. Orzechy i migdały zalej wrzątkiem, po 5 minutach osącz, osusz. Z migdałów zdejmij skórkę, wszystko razem drobno posiekaj  albo rozdrobnij blenderem.

3. Suszone figi pokrój drobniutko. Pomarańczę sparz, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Na tarce o małych otworkach zetrzyj skórkę (tylko pomarańczową część - biała jest gorzka). Owoc przekrój i wyciśnij z niego sok, usuń pestki.

Reklama

4. Do masy makowej dodaj orzechy, migdały, figi, sok i skórkę pomarańczową. Wszystko wymieszaj i sprawdź, czy nie trzeba dosłodzić masy. Jeśli tak, dodaj do smaku miód, syrop klonowy lub cukier puder.

5. Masę przełóż do tortownicy  wyłożonej folią spożywczą. Schładzaj 5 godzin.

6. Kołaczyk przełóż na talerz, polukruj, posyp bakaliami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy