Magdalenki - w poszukiwaniu straconego smaku
Nie wiadomo kto po raz pierwszy upiekł te pyszne francuskie ciastka, ale sławę zapewnił im Marcel Proust wymieniając je na poczesnym miejscu w powieści "W stronę Swanna".
Mały kęs magdalenki wystarcza głównemu bohaterowi, aby przywołać lawinę wspomnień, które cechuje zaskakująca wyrazistość. Te wspomnienia układają się w jedną powieść, później następną, aż w końcu powstaje cały cykl "W poszukiwaniu straconego czasu".
Proust tak sugestywnie opisał bohatera, który po zjedzeniu rozmoczonej w herbacie magdalenki przypomina sobie przeszłość, że stało się to inspirację dla wielu naukowców badających pamięć i doprowadziło do stworzenia teorii "wspomnień mimowolnych". Jeśli jesteście ciekawi smaku ciastek, które znalazły swoje miejsce w historii literatury i nauki, poniżej podajemy przepis. A czy wy macie swoje ulubione potrawy, dzięki którym możecie przenosić się w przeszłość?
Składniki:
- 125 g masła
- 3 jajka
- 125 g cukru
- Opakowanie cukru waniliowego
- Skórka starta z 1 cytryny
- 125 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g mielonych migdałów
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
Masło roztopić, ostudzić. Blaszkę do magdalenek natłuścić.
Jajka, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, umieścić w misce i ubić za pomocą robota kuchennego (na najwyższych obrotach) na pienistą masę. Mąkę zmieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Dodać roztopione masło. Ciasto nałożyć do formy. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i uwolnić z formy. Formę natłuścić i upiec kolejną partię magdalenek. Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem.