Magdalenki - w poszukiwaniu straconego smaku

Nie wiadomo kto po raz pierwszy upiekł te pyszne francuskie ciastka, ale sławę zapewnił im Marcel Proust wymieniając je na poczesnym miejscu w powieści "W stronę Swanna".

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Mały kęs magdalenki wystarcza głównemu bohaterowi, aby przywołać lawinę wspomnień, które cechuje zaskakująca wyrazistość. Te wspomnienia układają się w jedną powieść, później następną, aż w końcu powstaje cały cykl "W poszukiwaniu straconego czasu".

Proust tak sugestywnie opisał bohatera, który po zjedzeniu rozmoczonej w herbacie magdalenki przypomina sobie przeszłość, że stało się to inspirację dla wielu naukowców badających pamięć i doprowadziło do stworzenia teorii "wspomnień mimowolnych". Jeśli jesteście ciekawi smaku ciastek, które znalazły swoje miejsce w historii literatury i nauki, poniżej podajemy przepis. A czy wy macie swoje ulubione potrawy, dzięki którym możecie przenosić się w przeszłość?

 Składniki:

  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • Skórka starta z 1 cytryny
  • 125 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  60 g mielonych migdałów
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Tłuszcz do blachy

Przygotowanie:

Masło roztopić, ostudzić. Blaszkę do magdalenek natłuścić.

Jajka, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny, umieścić w misce i ubić za pomocą robota kuchennego (na najwyższych obrotach) na pienistą masę. Mąkę zmieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do masy jajecznej. Dodać roztopione masło. Ciasto nałożyć do formy. Piec w 200 st. C przez 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut i uwolnić z formy. Formę natłuścić i upiec kolejną partię magdalenek. Gotowe ciastka oprószyć cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas