Majówka z herbatą

Mrożona herbata jest prawdopodobnie jednym z najpopularniejszych sposobów na orzeźwienie. Może być komponowana z całą gamą dodatków – świeżych owoców, ziół lub syropów!

Herbata z jabłkiem
Herbata z jabłkiemmateriały prasowe

Mrożona herbata jabłkowa

Sposób przygotowania

Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 st. C i zaparzamy przez 5 minut. Wyjmujemy torebki z herbatą, przelewamy napar do dzbanka i czekamy aż wystygnie. Dodajemy sok jabłkowy, jabłko pokrojone w kostkę oraz miętę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Do wysokich szklanek wrzucamy kilka kostek lodu i wlewamy mrożoną herbatę. Dekorujemy listkami mięty, plasterkami jabłka oraz laską cynamonu.

Mrożona herbata - domowa Ice TeaInteria Kulinaria
Herbata z trawą cytrynową
Herbata z trawą cytrynowąmateriały prasowe

Herbata z trawą cytrynową i miętą

Sposób przygotowania

Herbatę zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 st. C i parzymy przez 3-5 minut. Trawę cytrynową rozbijamy tępą stroną noża i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do osobnego naczynia, zlewamy wrzątkiem i zaparzamy przez 10 minut. Do dzbanka wlewamy przestudzony napar herbaciany oraz przecedzoną esencję z trawy cytrynowej. Dodajemy kilka plasterków cytryny oraz kostki lodu. Słodzimy miodem lub cukrem trzcinowym i dokładnie mieszamy. Serwujemy w wysokich szklankach. 

Mrożona herbata - domowa Ice TeaInteria Kulinaria
Herbata po tajsku
Herbata po tajskumateriały prasowe

Herbata po tajsku

Sposób przygotowania

Herbatę zalewamy wodą w temperaturze ok. 950C i parzymy przez 5-8 minut (powinna być bardzo esencjonalna) razem z gwiazdką anyżu oraz cynamonem. Słodzimy cukrem do smaku. Pozostawiamy do wystudzenia. Mleko skondensowane mieszamy z mlekiem kokosowym (w stosunku 1:1). Do szklanek wrzucamy dużą ilość lodu i zalewamy przecedzonym naparem herbacianym (mniej więcej do ¾ naczynia). Uzupełniamy mlekiem.

Mrożona herbata - domowa Ice TeaInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas