Mak bez tajemnic

Przepisy na pyszne ciasta!

Z pomocą maku wyczarujesz slodkości na każdą okazję
Z pomocą maku wyczarujesz slodkości na każdą okazję 123RF/PICSEL

Klasyczna rolada

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 50 g masła do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Nadzienie:

  • szklanka mleka
  • 30 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 300 g mielonego maku (opis przygotowania poniżej)
  • 100 g dżemu morelowego
  • 150 g suszonych moreli

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, żółtka, ocet i wodę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i przykryj ją ciepłą miską na 30 minut. Morele umyj i zalej na kilka minut gorącą wodą.

2. Na nadzienie zagotuj mleko z masłem i cukrem. Dodaj zmielony mak i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj dżem. Odcedź morele i drobno pokrój.

3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż placek na oprószoną mąką ściereczkę. Rozciągnij go delikatnie dłońmi do wymiarów ok. 50 x 60 cm. Rozpuść w rondelku masło i posmaruj jego częścią ciasto. Wyłóż na ciasto masę makową. Posyp pokrojonymi morelami.

4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zwiń ciasto w rulon, pomagając sobie ściereczką. Przenieś strudel na blachę. Posmaruj częścią roztopionego masła. Piecz ok. 40 minut, smarując ciasto masłem jeszcze dwukrotnie. Po wyjęciu z piekarnika oprósz gorący strudel cukrem pudrem.

Przekładaniec z czekoladą

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka maku
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka kaszy manny
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina masła i bułki tartej do posmarowania i obsypania formy
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:

1. Przygotuj mak zgodnie z naszymi wskazówkami (patrz ramka obok).

2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj mikserem z cukrem na gładki kogel-mogel. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno: mak, bułkę tartą i kaszę mannę oraz proszek do pieczenia.

3. Białka ubij na pianę (możesz odrobinę je posolić, wtedy piana będzie sztywniejsza). Dodaj pianę do masy makowej i delikatnie wymieszaj.

4. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Prostokątną formę lub tortownicę posmaruj cienko masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do tortownicy masę makową, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy). Zanim wyjmiesz ciasto, uchyl na kilka minut drzwiczki piekarnika.

5. Ubij kremówkę z cukrem, dodaj mascarpone i sok cytrynowy. Posmaruj kremem wierzch ostudzonego ciasta. Czekoladę zetrzyj na tarce na cieniutkie wiórki (powinna być dobrze schłodzona) i posyp nimi wierzch ciasta.

Jak gotować mak do ciasta

Opłukany mak zalej wrzątkiem (lub gorącym mlekiem) i gotuj ok. 30 minut (aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach). Następnie dobrze osącz na sicie, bo mak nie może być zbyt wilgotny i przynajmniej dwukrotnie zmiel (użyj sitka o najmniejszych oczkach).

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas