Mak bez tajemnic

Z pomocą maku wyczarujesz slodkości na każdą okazję
Z pomocą maku wyczarujesz slodkości na każdą okazję 123RF/PICSEL

Klasyczna rolada

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 50 g masła do posmarowania
  • cukier puder do posypania
  • szklanka mleka
  • 30 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 300 g mielonego maku (opis przygotowania poniżej)
  • 100 g dżemu morelowego
  • 150 g suszonych moreli

Przygotowanie:

Przekładaniec z czekoladą

Składniki:

  • 4 jajka
  • szklanka maku
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka kaszy manny
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina masła i bułki tartej do posmarowania i obsypania formy
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżka soku wyciśniętego z cytryny

Przygotowanie:

Jak gotować mak do ciasta

Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?