Mak bez tajemnic
Przepisy na pyszne ciasta!
Klasyczna rolada
- 250 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 2 żółtka
- łyżka octu jabłkowego
- 1/2 szklanki letniej wody
- 50 g masła do posmarowania
- cukier puder do posypania
Nadzienie:
- szklanka mleka
- 30 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 300 g mielonego maku (opis przygotowania poniżej)
- 100 g dżemu morelowego
- 150 g suszonych moreli
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, żółtka, ocet i wodę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę i przykryj ją ciepłą miską na 30 minut. Morele umyj i zalej na kilka minut gorącą wodą.
2. Na nadzienie zagotuj mleko z masłem i cukrem. Dodaj zmielony mak i gotuj przez minutę. Zdejmij z ognia i dodaj dżem. Odcedź morele i drobno pokrój.
3. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, w razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż placek na oprószoną mąką ściereczkę. Rozciągnij go delikatnie dłońmi do wymiarów ok. 50 x 60 cm. Rozpuść w rondelku masło i posmaruj jego częścią ciasto. Wyłóż na ciasto masę makową. Posyp pokrojonymi morelami.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Zwiń ciasto w rulon, pomagając sobie ściereczką. Przenieś strudel na blachę. Posmaruj częścią roztopionego masła. Piecz ok. 40 minut, smarując ciasto masłem jeszcze dwukrotnie. Po wyjęciu z piekarnika oprósz gorący strudel cukrem pudrem.
Przekładaniec z czekoladą
Składniki:
- 4 jajka
- szklanka maku
- 2/3 szklanki cukru
- łyżka bułki tartej
- łyżka kaszy manny
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina masła i bułki tartej do posmarowania i obsypania formy
- tabliczka gorzkiej czekolady
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- łyżka soku wyciśniętego z cytryny
Przygotowanie:
1. Przygotuj mak zgodnie z naszymi wskazówkami (patrz ramka obok).
2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj mikserem z cukrem na gładki kogel-mogel. Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj kolejno: mak, bułkę tartą i kaszę mannę oraz proszek do pieczenia.
3. Białka ubij na pianę (możesz odrobinę je posolić, wtedy piana będzie sztywniejsza). Dodaj pianę do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
4. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Prostokątną formę lub tortownicę posmaruj cienko masłem i obsyp bułką tartą. Przełóż do tortownicy masę makową, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 40 minut (patyczek wbity w ciasto powinien być suchy). Zanim wyjmiesz ciasto, uchyl na kilka minut drzwiczki piekarnika.
5. Ubij kremówkę z cukrem, dodaj mascarpone i sok cytrynowy. Posmaruj kremem wierzch ostudzonego ciasta. Czekoladę zetrzyj na tarce na cieniutkie wiórki (powinna być dobrze schłodzona) i posyp nimi wierzch ciasta.
Jak gotować mak do ciasta
Opłukany mak zalej wrzątkiem (lub gorącym mlekiem) i gotuj ok. 30 minut (aż ziarenka będzie można rozetrzeć w palcach). Następnie dobrze osącz na sicie, bo mak nie może być zbyt wilgotny i przynajmniej dwukrotnie zmiel (użyj sitka o najmniejszych oczkach).