Makaron marchewkowy dla rodziców z nutą ostrości
Okej, weź teraz wszystkie swoje uprzedzenia dotyczące "marchewkowego makaronu" i wyobraź sobie, że są zapisane na kartce. W myślach zgnieć ją i spal! Ten makaron jest jednym z najsmaczniejszych na świecie - piszą autorki książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase.
Podziękowania kierujemy do naszej przyjaciółki Ulriki, która zaprezentowała nam to niezwykłe danie.
Można powiedzieć, że jest ono aż za bardzo smaczne.
Kończ więc czytanie i zabieraj się do gotowania!
Przepis na cztery porcje.
Nastaw piekarnik na 80˚C. Pestki dyni wysyp na blachę, polej sosem sojowym tamari i piecz około 30 minut. W tym czasie kilka razy przemieszaj zawartość blachy.
Odcedź orzechy nerkowca. Zmiksuj je z daktylami, bulionem w proszku, curry, pieprzem cayenne i wodą. Przypraw sos solą i pieprzem według uznania.
Marchewki obierz albo umyj. Za pomocą obieraczki lub mandoliny do warzyw pokrój je w długie wstążki. Gotowy "marchewkowy makaron" wrzuć do osobnej miski.
Zagotuj wodę w garnku. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i umieść w sitku nad wrzątkiem. Gotuj na parze pod przykryciem przez 3 minuty.
Pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj marchewki, różyczki brokuła, pomidory i szpinak z sosem orzechowym. Wyłóż na cztery talerze, a wierzch posyp pestkami dyni.
Sos z nutą ostrości można oczywiście podawać z makaronem z cukinii, z wodorostów albo fasolowym. Wybierz swój ulubiony!
Przepis pochodzi z książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase. Wydawnictwo Otwarte.