Reklama

Reklama

​Makaron marchewkowy dla rodziców z nutą ostrości

Okej, weź teraz wszystkie swoje uprzedzenia dotyczące "marchewkowego makaronu" i wyobraź sobie, że są zapisane na kartce. W myślach zgnieć ją i spal! Ten makaron jest jednym z najsmaczniejszych na świecie - piszą autorki książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase.

Podziękowania kierujemy do naszej przyjaciółki Ulriki, która zaprezentowała nam to niezwykłe danie.

Można powiedzieć, że jest ono aż za bardzo smaczne.

Reklama

Kończ więc czytanie i zabieraj się do gotowania!

Przepis na cztery porcje.

Składniki - „makaron”

  • 6 dużych marchewek
  • 1 brokuł
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 70 g szpinaku baby

Składniki - sos orzechowy z małym kopem

  • 100 ml orzechów nerkowca (uprzednio wymoczonych w wodzie przez co najmniej 2 godziny)
  • 3 świeże daktyle (bez pestek)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego sproszkowanego bulionu bez drożdży
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1 szczypta zmielonego pieprzu cayenne
  • 100 ml wody
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Składniki - pestki dyni zapiekane z sosem sojowym tamari

  • 4 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki sosu sojowego tamari

Nastaw piekarnik na 80˚C. Pestki dyni wysyp na blachę, polej sosem sojowym tamari i piecz około 30 minut. W tym czasie kilka razy przemieszaj zawartość blachy.

Odcedź orzechy nerkowca. Zmiksuj je z daktylami, bulionem w proszku, curry, pieprzem cayenne i wodą. Przypraw sos solą i pieprzem według uznania.

Marchewki obierz albo umyj. Za pomocą obieraczki lub mandoliny do warzyw pokrój je w długie wstążki. Gotowy "marchewkowy makaron" wrzuć do osobnej miski.

Zagotuj wodę w garnku. Brokuł podziel na mniejsze różyczki i umieść w sitku nad wrzątkiem. Gotuj na parze pod przykryciem przez 3 minuty.

Pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj marchewki, różyczki brokuła, pomidory i szpinak z sosem orzechowym. Wyłóż na cztery talerze, a wierzch posyp pestkami dyni.

Sos z nutą ostrości można oczywiście podawać z makaronem z cukinii, z wodorostów albo fasolowym. Wybierz swój ulubiony!

Przepis pochodzi z książki "Food Pharmacy. Przepisy" Lina Nertby i Mia Clase. Wydawnictwo Otwarte.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje