Reklama

Reklama

Makaron w sosie grzybowym

Obiad w pół godziny!

Składniki na 4 porcje:

  • 20 g suszonych borowików
  • 200 g małych pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 5 łodyżek zielonej pietruszki
  • 400 g makaronu
  • sól
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 100 ml białego wina
  • 200 g śmietany kremówki
  • pieprz
Przygotowanie:

Grzyby suszone namoczyć w ciepłej wodzie. Pieczarki oczyścić, poprzekrawać lub zostawić w całości. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Część pomidorków poprzekrawać, część pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.

Reklama

Rozgrzać łyżkę oliwy, smażyć szynkę przez 1 minutę, zdjąć. Na gorący tłuszcz wrzucić cebulę i pieczarki, smażyć 4 minuty.

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.

Grzyby wyjąć w wody, odcisnąć, drobno pokroić.

Czosnek przecisnąć przez praskę prosto na patelnię z pieczarkami, dodać pomidory i borowiki, smażyć przez minutę, zalać winem i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę. Do sosu wmieszać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, dodać pokruszoną szynkę i pietruszkę. Sos wymieszać z odcedzonym makaronem.

Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 2560 kJ/611 kcal

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: makaron | grzyby | 30 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje