Składniki: - 40 dag makaronu świdry pełnoziarnistego, - 25 dag pieczarek, - pęczek natki, - mala cebula, - 3 ząbki czosnku, - masło, - odrobina białego wina, - sól, pieprz, gałka muszkatołowa,- łyżka ziarenek kolorowego pieprzu Przygotowanie: 1. Makaron ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Pieczarki oczyść, pokrój na ósemki. Natkę posiekaj, a obraną cebulę pokrój wzdłuż na cienkie cząstki. Czosnek przeciśnij przez praskę. 2. Na patelni stop masło. Na nim poukładaj cebulę i pieczarki, zapiecz. Nie poruszaj patelnią do momentu, aż pieczarki nabiorą złotobrązowego koloru. Na koniec dodaj odrobinę wina (ok. 1 niepełny kieliszek), dopraw solą, ziarenkami pieprzu i gałką. Dodaj jeszcze łyżkę masła i stop, aby powstał sosik. 3. Makaron odcedź, przelej gorącą wodą, osącz i wymieszaj z odrobiną masła. Przełóż na półmisek. Makaron obłóż grzybami, polej sosem. Posyp posiekaną natką, oprósz czerwonym pieprzem.