Makaron z cukinią
Pysznie i zdrowo

Składniki
- 40 dag makaronu typu grube kolanka
- 2 średnie cukinie
- por (biała i jasnozielona część, ok. 20 cm)
- sok z ćwiartki cytryny
- 1 łyżka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- szczypta suszonego mielonego czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 200 ml śmietany 30 %
- 2 łyżki startego twardego sera
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, obetnij koń- ce. 1/2 jednej cukinii pokrój na cienkie plasterki. Resztę zetrzyj na grube wiórki. Por umyj, osusz, potnij na krótkie słupki. Rozgrzej masło klarowane, wrzuć rozdrobnione warzywa, podsmaż, doprawiając szałwią, lubczykiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wlej śmietanę i duś 10 minut, mieszając. Zwiększ ogień, by sos zgęstniał. Zestaw go z ognia. 2. Plasterki cukinii włóż do wrzącej wody z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Gotuj 2-3 minuty, przełóż na sitko, osącz. Ugotuj makaron. 3. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Makaron wymieszaj z sosem. Przełóż do naczynia i pomiędzy kolanka powkładaj plasterki cukinii. Posyp serem, przykryj i zapiekaj w 180 st. C przez 20 minut. Zdejmij przykrycie i piecz, aż wierzch się zrumieni.