Reklama

Reklama

Makaron z cukinią

Pysznie i zdrowo

Składniki

  • 40 dag makaronu typu grube kolanka
  • 2 średnie cukinie
  • por (biała i jasnozielona część, ok. 20 cm)
  • sok z ćwiartki cytryny
  • 1 łyżka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • szczypta suszonego mielonego czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki startego twardego sera
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, obetnij koń- ce. 1/2 jednej cukinii pokrój na cienkie plasterki. Resztę zetrzyj na grube wiórki. Por umyj, osusz, potnij na krótkie słupki. Rozgrzej masło klarowane, wrzuć rozdrobnione warzywa, podsmaż, doprawiając szałwią, lubczykiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Pod koniec smażenia wlej śmietanę i duś 10 minut, mieszając. Zwiększ ogień, by sos zgęstniał. Zestaw go z ognia. 

2. Plasterki cukinii włóż do wrzącej wody z sokiem z cytryny i szczyptą soli. Gotuj 2-3 minuty, przełóż na sitko, osącz. Ugotuj makaron. 

3. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Makaron wymieszaj z sosem. Przełóż do naczynia i pomiędzy kolanka powkładaj plasterki cukinii. Posyp serem, przykryj i zapiekaj w 180 st. C przez 20 minut. Zdejmij przykrycie i piecz, aż wierzch się zrumieni. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje