Makaron z makiem i bakaliami

Święta to czas wielu wspaniałych momentów, między innymi to czas rodzinnego gotowania. Jedną z ulubionych potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole wielu Polaków są tzw. kluski z makiem. Pyszny świąteczny deser jest nie tylko słodki, ale również sycący, a jego smak na długo pozostaje w naszej pamięci.

Takiej potrawy nie może zabraknąć na wigilijnym stole.
Takiej potrawy nie może zabraknąć na wigilijnym stole.materiały prasowe

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron Wstążka - 250g
  • mak - 100g
  • bakalie - 100g
  • mleko - 150g
  • miód - 50g

Wykonanie:

1. Zmielony dwukrotnie mak parzymy przez około godzinę.

2. Makaron gotujemy al. dente, a następnie hartujemy w zimnej wodzie.

3. Łączymy mak oraz makaron z bakaliami, na koniec dodajemy miód.

4. Całość dokładnie mieszamy.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas