Makaron z pesto groszkowym
Pyszne danie wegetariańskie

Składniki
- 40 dag makaronu drobne muszelki lub penne
- 30 dag mrożonego zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 2 pęczki bazylii
- 1/4 szkl. oliwy
- 1 szkl. pestek słonecznika
- sól, biały pieprz
5 porcji
Sposób przygotowania
1. Makaron wsyp na posolony wrzątek. Ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu. Bazylię opłucz, osusz, oderwij listki. Groszek (bez rozmrażania) gotuj 10 minut w posolonej wodzie. Odcedź go i przelej na sitku zimną wodą. Dobrze osącz. 2. Groszek wrzuć do malaksera. Dodaj obrane ząbki czosnku, pestki słonecznika, oliwę oraz listki bazylii. Zmiksuj na gładki sos. Przypraw go do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedź, osącz. Wymieszaj z groszkowym pesto.