Makaron z pomidorami, czosnkiem i tuńczykiem
Przepis na lekki obiad.
Składniki:
- 20 dag makaronu ozdobnego
- 8 niewielkich pomidorów malinowych
- puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Pomidory natnij, zalej wrzątkiem, odstaw na minutę. Przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Pomidory pokrój na ćwiartki.
2. Do słoiczka wlej oliwę, ocet winny lub sok z cytryny, łyżkę wody, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj przez minutę.
3. Do dużej miski wsyp makaron. Polej go sosem i dokładnie wymieszaj. Dodaj pomidory i kawałki tuńczyka. Całość jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Sałatkę układaj na talerzach, dekoruj natką pietruszki, ziołami. Możesz ją przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.