Makaron z pomidorami, czosnkiem i tuńczykiem

Przepis na lekki obiad.

Składniki:

  • 20 dag makaronu ozdobnego
  • 8 niewielkich pomidorów malinowych
  • puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź, ostudź. Pomidory natnij, zalej wrzątkiem, odstaw na minutę. Przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. Pomidory pokrój na ćwiartki.

Reklama

2. Do słoiczka wlej oliwę, ocet winny lub sok z cytryny, łyżkę wody, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zakręć słoiczek i energicznie potrząsaj przez minutę.

3. Do dużej miski wsyp makaron. Polej go sosem i dokładnie wymieszaj. Dodaj pomidory i kawałki tuńczyka. Całość jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Sałatkę układaj na talerzach, dekoruj natką pietruszki, ziołami.  Możesz ją przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje