Reklama

Reklama

Makaron z tuńczykiem na szybki obiad

Niekiedy brakuje nam czasu, żeby wymyślać wykwintne dania. Wówczas błyskawicznym pomysłem jest makaron z tuńczykiem. Dostarczy nam energii pod postacią białka i tłuszczu! Makaron z tuńczykiem to danie, które przygotowuje się dosłownie w kilka minut, jest przy tym smaczny i zdrowy.

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 15 dag żółtego sera,
  • 100 g makaronu spaghetti,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • mała puszka pomidorów w kawałkach
  • sól, pieprz.
  • świeża bazylia

Makaron z tuńczykiem - przygotowanie

Tuńczyka odcedzić z oleju, wymieszać z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Dusić na wolnym ogniu 5-10 minut. Dodać pomidory z puszki. 

Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Zostawić na ogniu przez ok. 5 minut. 

Żółty ser utrzeć na grubej tarce. Wsypać do gorącego sosu i wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. Odstawić z ognia. W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów wody. Wsypać 1,5 łyżki soli i wlać łyżeczkę oliwy. Do wrzątku wrzucić makaron spaghetti. 

Gotować, aż zmięknie, odcedzić na sicie. Położyć na talerzach, polać gorącym sosem, posypać żółtym serem oraz ozdobić listkami bazylii.

Reklama

Sprawdź też inne przepisy na dania z ryb:

Sałatka z tuńczykiem

Ryba z sosem cytrynowym

Kotlety z ryby i ziemniaków

Zobacz również: 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje