Makaron z tuńczykiem na szybki obiad
Niekiedy brakuje nam czasu, żeby wymyślać wykwintne dania. Wówczas błyskawicznym pomysłem jest makaron z tuńczykiem. Dostarczy nam energii pod postacią białka i tłuszczu! Makaron z tuńczykiem to danie, które przygotowuje się dosłownie w kilka minut, jest przy tym smaczny i zdrowy.
Makaron z tuńczykiem - przygotowanie
Tuńczyka odcedzić z oleju, wymieszać z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. Dusić na wolnym ogniu 5-10 minut. Dodać pomidory z puszki.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Zostawić na ogniu przez ok. 5 minut.
Żółty ser utrzeć na grubej tarce. Wsypać do gorącego sosu i wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. Odstawić z ognia. W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów wody. Wsypać 1,5 łyżki soli i wlać łyżeczkę oliwy. Do wrzątku wrzucić makaron spaghetti.
Gotować, aż zmięknie, odcedzić na sicie. Położyć na talerzach, polać gorącym sosem, posypać żółtym serem oraz ozdobić listkami bazylii.
Sprawdź też inne przepisy na dania z ryb:
Kotlety z ryby i ziemniaków
Zobacz również: