Makaron z warzywami i świeżymi kurkami
Jesień to najlepsza pora, żeby wypróbować ten przepis.
Składniki:
- 25 dag makaronu
- ok. 50 dag kurek
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- pół świeżego ogórka
- pół strąka czerwonej papryki
- niewielka czerwona cebula
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Makaron ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie. Osącz. Kurki włóż na chwilę do zimnej, osolonej wody, wypłucz. Osączone, podduś na maśle (minimum 10 minut), aż zmiękną. Dopraw.
Cebulę obierz, pokrój w krążki, przelej wrzątkiem na sicie. Umyte pomidorki przekrój na pół. Ogórek pokrój w półplasterki, paprykę w paski. Wymieszaj z makaronem. Wrzuć na patelnię, przemieszaj, przesmaż z kurkami. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii.