Makaronowa zapiekanka pod serowym beszamelem
Idealne danie dla wielbicieli włoskiej kuchni

Składniki
- 40 dag kapusty kiszonej
- 25 dag grubego makaronu
- 25 dag kiełbasy
- 10 dag startego żółtego sera
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 2 szkl. mleka
- 1 cebula
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej
4
Sposób przygotowania
1. Kapustę odciśnij, grubo posiekaj. W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Wrzuć makaron i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i osącz na sitku.2. Na patelni rozgrzej masło, oprósz je mąką i zasmaż. Mieszając, powoli dolewaj bulion oraz mleko. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż zgęstnieje.
3. Cebulę obierz, potnij w plasterki. Jajka roztrzep, wymieszaj z makaronem i kapustą. Kiełbasę pokrój w kostkę, razem z cebulą zrumień na łyżce oleju. Dodaj do makaronu z kapustą. Przemieszaj. Włóż do naczynia posmarowanego pozostałym olejem. Sos połącz z serem. Polej zapiekankę. Piecz 40 minut w temp. 200 st.