Makaronowa zapiekanka pod serowym beszamelem

Idealne danie dla wielbicieli włoskiej kuchni

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 25 dag grubego makaronu
  • 25 dag kiełbasy
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 2 szkl. mleka
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania

1. Kapustę odciśnij, grubo posiekaj. W garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Wrzuć makaron i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i osącz na sitku.

2. Na patelni rozgrzej masło, oprósz je mąką i zasmaż. Mieszając, powoli dolewaj bulion oraz mleko. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj, aż zgęstnieje.

Reklama

3. Cebulę obierz, potnij w plasterki. Jajka roztrzep, wymieszaj z makaronem i kapustą. Kiełbasę pokrój w kostkę, razem z cebulą zrumień na łyżce oleju. Dodaj do makaronu z kapustą. Przemieszaj. Włóż do naczynia posmarowanego pozostałym olejem. Sos połącz z serem. Polej zapiekankę. Piecz 40 minut w temp. 200 st.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje