Makaronu z pesto z bobu, z krewetkami i bazylią

Pełnowartościowe i smaczne danie.

Makaron z pesto
Makaron z pestomateriały prasowe

Sposób przygotowania

1.  Bób gotujemy, a gdy ostygnie obieramy.

2.  Makaron gotujemy al dente, przecedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody, może się przydać dla uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.

3.  Kilka ziaren bobu odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z olejem, orzechami  oraz czosnkiem, serem, skórką z cytryny i bazylią. Kilka listków bazylii zostawiamy do dekoracji.

4.  W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go wodą pozostałą po ugotowaniu makaronu.

5.  Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, listkami bazylii oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku.

6.  W międzyczasie obieramy krewetki z pancerzyków, usuwamy ciemną nitkę jelita, ponieważ pozostawiona sprawi, że danie będzie gorzkie.

7.  Pomidory kroimy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

8.  Oliwę rozgrzewamy, dodajemy szalotkę, chwilkę szklimy, dodajemy pomidory, całość dusimy ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wodę i dusimy ok. 5 minut do zagęszczenia sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Życzymy smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas