Makaronu z pesto z bobu, z krewetkami i bazylią
Pełnowartościowe i smaczne danie.

Składniki
- 250 g makaronu pełnoziarnistego
- 500 g bobu (mrożonego lub świeżego)
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 200 g krewetek (najlepiej surowych)
- 1 szklanka listków świeżej bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
- 50 g tartego parmezanu (oraz odrobina do dekoracji)
- 1/2 szklanki orzechów piniowych (dodatkowo odrobina do dekoracji)
- 1/2 szklanki oleju (mało aromatycznego, np. rzepakowego)
- otarta skórka cytryny z 1 sztuki (cytryna dokładnie umyta i sparzona wrzątkiem, ścieramy tylko żółtą część, biała powoduje gorzknienie dania)
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki wody
- sól, pieprz, najlepiej świeżo mielony
Sposób przygotowania
1. Bób gotujemy, a gdy ostygnie obieramy.
2. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody, może się przydać dla uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
3. Kilka ziaren bobu odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z olejem, orzechami oraz czosnkiem, serem, skórką z cytryny i bazylią. Kilka listków bazylii zostawiamy do dekoracji.
4. W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go wodą pozostałą po ugotowaniu makaronu.
5. Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, listkami bazylii oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku.
6. W międzyczasie obieramy krewetki z pancerzyków, usuwamy ciemną nitkę jelita, ponieważ pozostawiona sprawi, że danie będzie gorzkie.
7. Pomidory kroimy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
8. Oliwę rozgrzewamy, dodajemy szalotkę, chwilkę szklimy, dodajemy pomidory, całość dusimy ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wodę i dusimy ok. 5 minut do zagęszczenia sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Życzymy smacznego!