Reklama

Reklama

Makaronu z pesto z bobu, z krewetkami i bazylią

Pełnowartościowe i smaczne danie.

Składniki

  • 250 g makaronu pełnoziarnistego
  • 500 g bobu (mrożonego lub świeżego)
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g krewetek (najlepiej surowych)
  • 1 szklanka listków świeżej bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
  • 50 g tartego parmezanu (oraz odrobina do dekoracji)
  • 1/2 szklanki orzechów piniowych (dodatkowo odrobina do dekoracji)
  • 1/2 szklanki oleju (mało aromatycznego, np. rzepakowego)
  • otarta skórka cytryny z 1 sztuki (cytryna dokładnie umyta i sparzona wrzątkiem, ścieramy tylko żółtą część, biała powoduje gorzknienie dania)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • sól, pieprz, najlepiej świeżo mielony

Sposób przygotowania

1.  Bób gotujemy, a gdy ostygnie obieramy.

Reklama

2.  Makaron gotujemy al dente, przecedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody, może się przydać dla uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.

3.  Kilka ziaren bobu odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z olejem, orzechami  oraz czosnkiem, serem, skórką z cytryny i bazylią. Kilka listków bazylii zostawiamy do dekoracji.

4.  W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go wodą pozostałą po ugotowaniu makaronu.

5.  Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, listkami bazylii oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku.

6.  W międzyczasie obieramy krewetki z pancerzyków, usuwamy ciemną nitkę jelita, ponieważ pozostawiona sprawi, że danie będzie gorzkie.

7.  Pomidory kroimy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

8.  Oliwę rozgrzewamy, dodajemy szalotkę, chwilkę szklimy, dodajemy pomidory, całość dusimy ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wodę i dusimy ok. 5 minut do zagęszczenia sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

 

Życzymy smacznego!

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje