Makaronu z pesto z bobu, z krewetkami i bazylią
Pełnowartościowe i smaczne danie.
Sposób przygotowania
1. Bób gotujemy, a gdy ostygnie obieramy.
2. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody, może się przydać dla uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
3. Kilka ziaren bobu odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z olejem, orzechami oraz czosnkiem, serem, skórką z cytryny i bazylią. Kilka listków bazylii zostawiamy do dekoracji.
4. W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go wodą pozostałą po ugotowaniu makaronu.
5. Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, listkami bazylii oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku.
6. W międzyczasie obieramy krewetki z pancerzyków, usuwamy ciemną nitkę jelita, ponieważ pozostawiona sprawi, że danie będzie gorzkie.
7. Pomidory kroimy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
8. Oliwę rozgrzewamy, dodajemy szalotkę, chwilkę szklimy, dodajemy pomidory, całość dusimy ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wodę i dusimy ok. 5 minut do zagęszczenia sosu. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Życzymy smacznego!