Maki - sushi krok po kroku

Japoński przysmak.

Składniki:

- 2 filiżanki ryżu,
- 2 1/4 filiżanki wody,
- 1/4 filiżanki octu ryżowego,
- łyżka cukru,
- 2 łyżki soli,
- szczypta wasabi (ostry chrzan japoński w proszku),
- ogórek,
- filet z łososia,
- nori (sprasowany morszczyn),

Przygotowanie:

1. Ryż płucz pod bieżącą wodą , aż do chwili, kiedy woda będzie zupełnie czysta. Ryż zagotuj w osolonej wodzie w zamkniętym garnku, a następnie zostaw na 20 minut na płycie. Potem otwórz garnek i przez następne 20 minut pozwól mu odparować. Następnie ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem w rondlu i zagotuj - całość bardzo dokładnie mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
2. Przygotuj matę bambusową, na której połóż płat suszonych wodorostów (nori) lśniącą stroną do góry. Ryż równomiernie rozprowadź na nori tak, aby zostawić odstęp 1 cm od dołu i 4 cm od góry. Na ryżu rozprowadź pasek wasabi (proszek należy wcześniej wymieszać z odrobiną wody i palcem rozsmarować na ryżu). Kolejne paski ułóż z ogórka i łososia . Następnie zroluj całość i zdejmij matę bambusową. Pokrój w plastry o szerokości od 2,5 do 3 cm.
3. W osobnym naczyniu podaje się sos sojowy wymieszany z wasabi. Służy on do maczania sushi przed zjedzeniem. Smacznego!!

Sushi - maki krok po kroku

Łososia i ogórek pokroić w paseczki.
Ryż zagotuj w osolonej wodzie w zamkniętym garnku, zostaw na 20 minut na płycie. Potem otwórz garnek i przez następne 20 minut pozwól mu odparować. Następnie ryż wymieszaj z octem ryżowym, cukrem i zagotuj dokładnie mieszajac.
Ryż równomiernie rozprowadź na nori tak, aby zostawić odstęp 1 cm od dołu i 4 cm od góry.
Na ryżu rozprowadź pasek wasabi. Kolejne paski ułóż z ogórka i łososia.
+3

Sushi w odpowiedniej oprawie

Komplet do sushi Edo.  Źródło www.czerwonamaszyna.pl
Komplet do sushi Xigao.  Źródło www.czerwonamaszyna.pl
Komplet do sushi Świt nad Edo. Źródło www.czerwonamaszyna.pl
Mały komplet do sushi Moki. Źródło www.czerwonamaszyna.pl
+4
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas