Makowe ślimaczki
Tradycyjny, polski przysmak

Składniki
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 2 jajka
- 15 dag masła
- 25 dag gotowej masy makowej
- 1op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 żółtko
- ok. 20 dag płatków migdałowych do posypania
- 30-35 kandyzowanych wisienek do dekoracji
1 godz. 0 min
30-35 sztuk
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na około 30 minut.
2. Schłodzone ciasto podzielna 3 części. Każdą cienko rozwałkuj. Na plackach równomiernie rozsmaruj masę makową. Pozostaw wolne brzegi. Placki zwiń. Rulony potnij w plasterki. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i obsyp płatkami migdałowymi.Ślimaczki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Do środka każdego wciśnij wisienkę. Blachy kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz po 15 minut. Wystudź.