Makowe ślimaczki

Tradycyjny, polski przysmak

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 15 dag masła
  • 25 dag gotowej masy makowej
  • 1op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • ok. 20 dag płatków migdałowych do posypania
  • 30-35 kandyzowanych wisienek do dekoracji
1 godz. 0 min
30-35 sztuk

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na około 30 minut.

2. Schłodzone ciasto podzielna 3 części. Każdą cienko rozwałkuj. Na plackach równomiernie rozsmaruj masę makową. Pozostaw wolne brzegi. Placki zwiń. Rulony potnij w plasterki. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i obsyp płatkami migdałowymi.Ślimaczki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Do środka każdego wciśnij wisienkę. Blachy kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz po 15 minut. Wystudź.

Pralinki kokosoweInteria Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?