Makowe ślimaczki
Tradycyjny, polski przysmak
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy oraz jajka. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na około 30 minut.
2. Schłodzone ciasto podzielna 3 części. Każdą cienko rozwałkuj. Na plackach równomiernie rozsmaruj masę makową. Pozostaw wolne brzegi. Placki zwiń. Rulony potnij w plasterki. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i obsyp płatkami migdałowymi.Ślimaczki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Do środka każdego wciśnij wisienkę. Blachy kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz po 15 minut. Wystudź.