Makowe zawijańce

Dla miłośników makowych wypieków

Makowe zawijańce
Makowe zawijańce123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Drożdże wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odrobiną cukru i mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Tłuszcz stop, przestudź.Resztę mąki przesyp do miski,dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli, wymieszaj. Dołóż 1 jajko, resztę letniego mleka,przestudzony tłuszcz oraz zaczyn.Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Suszone morele drobno pokrój.Dodaj je do masy makowej razem z morelową konfiturą. Dokładnie wymieszaj. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o wym. 40 x 50 cm.Posmaruj masą makową, tak by pozostało 1,5 cm brzegu bez nadzienia.Zwiń w rulon, zaczynając od dłuższej krawędzi, mocno zlep brzegi, a następnie pokrój w plastry o grubości 4 cm. Ułóż je w wysmarowanej tłuszczem tortownicy ciasno jeden obok drugiego, tak by plastry na siebie zachodziły. Odstaw na 15 min.

3. Pozostałe jajko roztrzep i posmaruj nim ruloniki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. i piecz ok. 25 min. Ostudź.

Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiecInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas