Makrela nadziewana ziołami

Danie w godzinę.

Składniki:

Reklama

- 4 makrele po ok. 300 g,
- sól, pieprz,
- sok z 1 cytryny,
- kilka ziaren czerwonego pieprzu,
- 200 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 łyżki musztardy,
- 4 małe gałązki rozmarynu,
- 4 gałązki tymianku,
- 4 listki laurowe,
- 2 łyżki octu winnego,
- 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Ugotować marynatę: musztardę, olej, ocet winny, sok z cytryny, listek laurowy, sól, pieprz zagotować. Makrele oczyścić, do każdej z nich włożyć plastry ziemniaków i zioła. Zalać gorącą marynatą i zostawić na 10 minut. Osączyć, posmarować olejem i upiec w temperaturze 185 st. C przez 20 minut. Czas przygotowania 1 godz.
Przepis na 4 porcje

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: makrela | ryby | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje