Makrobiotyczna jednodniowa kiszonka z ogórków i marchewki

zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjnemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Warzywa włożyć do miski, dodać sól i ugniatać, aż puszczą delikatnie sok. Przełożyć je do kamionkowej miski lub garnka i przykryć szczelnie talerzykiem w taki sposób, aby stał na warzywach, i obciążyć go słoikiem z wodą. Zostawić kiszonkę na 6-7 godzin. Po odlaniu wody kiszonka jest gotowa do spożycia. Kiszonka doskonale smakuje jako dodatek do kanapek lub dań obiadowych. Można dodać do niej olej lniany, glony wakame namoczone w ciepłym soku z pomarańczy i niełuskany sezam.


Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E. Skorupska 

Alkaliczne gotowanie
Alkaliczne gotowaniemateriały prasowe
Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas