Malinowe batoniki z kruszonką
Dzięki malinom smak tych batoników przywołuje na myśl wspomnienie późnego lata. Możesz przygotować je również z borówkami, jednak w słodko -kwaśnym smaku malin jest coś, czemu nie sposób się oprzeć.
Przepis na 12 batoników
Do przygotowania potrzebujesz:
- piekarnik rozgrzany do 180°C
- robot kuchenny papier woskowany
- kwadratowa metalowa blacha (20 cm), wyłożona papierem do pieczenia
Składniki:
- 2 szklanki malin 500 ml
- 3 łyżki cukru kokosowego 45 ml
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 10 ml
- 1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny 5 ml
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 10 ml
- szklanki niepoddanych obróbce termicznej ziaren słonecznika 150 ml
- ½ szklanki niesłodzonych płatków kokosowych 125 ml
- ¼ szklanki mąki kokosowej 60 ml ¾
- szklanki drylowanych daktyli (np. Medjool) 175 ml
- ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego 60 ml
Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj delikatnie maliny, 1 łyżkę cukru kokosowego, skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, żeby składniki połączyły się ze sobą.
2. Za pomocą robota kuchennego wymieszaj ziarna słonecznika i płatki kokosa; miksuj, aż będą grubo zmielone. Dodaj mąkę kokosową, pozostały cukier kokosowy i skórkę z cytryny; miksuj przez 1-2 minut.
3. Dodaj połowę daktyli do mieszanki z ziaren słonecznika i zmiksuj niezbyt drobno. Dodaj pozostałą część daktyli i powtórz czynność. Dodaj olej kokosowy i miksuj do wymieszania składników.
4. Przełóż połowę masy daktylowej na przygotowaną blachę i wyrównaj, dociskając. Łyżką rozprowadź masę z malin na wierzchu. Pozostałą część masy daktylowej rozkrusz, posypując nią masę malinową.
5. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 35-40 minut, aż sok z malin zacznie bulgotać, a kruszonka na wierzchu stanie się złotobrązowa. Wyjmij blachę i odstaw na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Chwytając za rogi papieru, przenieś ciasto z blachy i pokrój na 12 batoników.
Rady:
- Świeże maliny możesz zastąpić taką samą ilością mrożonych.
- Maliny możesz zastąpić borówkami, jeżynami lub mieszanką jagód.
Przechowywanie:
Pokrojone batoniki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce przez 1 tydzień. Możesz także owinąć je dokładnie folią i zamrozić na 3 miesiące. Rozmrażaj w temperaturze pokojowej 4-6 godzin przed podaniem.
Przepis pochodzi z książki: Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska, Saulsbury Camilla