Mało znane warzywa, które świetnie odchudzają

Dostępne są w każdym supermarkecie, nie kosztują dużo... Mimo to niezbyt chętnie po nie sięgamy, bo nie wiemy, jak smakują i co z nich przyrządzić. Pora to zmienić, gdyż to prawdziwe dietetyczne gwiazdy!

Awokado
Awokado123RF/PICSEL

Awokado, smaczliwka wdzięczna (po polsku)

Najlepsze jest wówczas, gdy skórka ugina się pod naciskiem palca.

Odchudza, bo: dostarcza zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, które poprawiają metabolizm (ma ok. 200 kcal w 10 dag).

Wyjątkowa zaleta: zawiera więcej potasu niż banany i zapobiega nadciśnieniu. Jest też źródłem luteiny ważnej dla zdrowia oczu.

Zastosowanie: do surówek (zwiększa wchłanianie witamin zawartych w warzywach); zaś bardzo miękkie - do smarowania pieczywa.

Ekstrarada: kupiłaś niedojrzałe awokado? Owiń je w papier i pozostaw w temperaturze pokojowej. Dojrzeje w ciągu 4-5 dni.

Fenkuł, koper włoski

To bulwa uformowana z mięsistych liści o aromacie anyżku.

Odchudza, bo: działa moczopędnie i zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie (to zasługa potasu); zawiera około 30 kcal w 10 dag.

Wyjątkowa zaleta: przeciwzapalny, antybakteryjny, chroni wątrobę.

Zastosowanie: na surówki, zapiekanki lub do duszenia na jarzynkę.

Ekstrarada: należy kupować jędrne bulwy; przechowywać je można do tygodnia, potem gorzknieją.

Karczochy
Karczochy123RF/PICSEL

Karczoch, pąk kwiatowy

Najsmaczniejsze są jędrne, zielone i lekko fioletowe.

Odchudza, bo: zawiera dużo błonnika, który pęcznieje w żołądku i daje uczucie sytości. Dostarcza tylko 47 kcal w 10 dag.

Wyjątkowa zaleta: dostarcza cynarynę, która przyspiesza metabolizm lipidów i obniża poziom cholesterolu LDL.

Zastosowanie: przed użyciem należy usunąć dolne listki i obciąć końce pozostałych, natrzeć cytryną i gotować pół godz. Podajemy na ciepło w całości , a na zimno - listki z dipem.

Ekstrarada: karczoch o brązowych liściach jest niesmaczny.

Topinambur, "zastępca" ziemniaka

Pod względem zdrowotnym wyprzedza kartofle.

Odchudza, bo: zamiast skrobi zawiera inulinę, prebiotyk, który sprzyja wzrostowi dobrej flory bakteryjnej w jelicie i reguluje metabolizm. Ma ok. 70 kcal w 10 dag.

Wyjątkowa zaleta: wspiera układ nerwowy i zapobiega anemii, bo zawiera dużo żelaza, tiaminy i potasu.

Zastosowanie: przyrządzamy jak ziemniaki - pieczone, gotowane na parze, jako piure (ugotowany topinambur miksujemy z odrobiną masła i z gałką muszkatołową).

Ekstrarada: przed przyrządzeniem należy go dobrze wyszorować - nie obieramy, bo pod skórką jest dużo witamin!

Biała rzodkiew, "lodowy sopel"

Ma kruchy, chrupki miąższ i orzeźwiający smak bardzo delikatnej rzodkiewki.

Odchudza, bo: zawiera tylko 16 kcal w 10 dag i ma działanie moczopędne; chroni wątrobę, działa żółciopędnie.

Wyjątkowa zaleta: dostarcza dużo witaminy C, wit. A i K.

Zastosowanie: na surówki, dobrze komponuje się z dymką i dressingiem jogurtowym (w kuchni chińskiej - do zup).

Ekstrarada: najlepiej kroić ją w słupki i ćwierćplasterki (starta na tarce puści sok i może stracić trochę witamin).

Kalafior zielony
Kalafior zielony123RF/PICSEL

Kalafior zielony, tzw. minaretowy

Delikatniejszy w smaku niż biały kalafior i bez brzydkiego zapachu!

Odchudza, bo: jest źródłem błonnika, zwiększa uczucie sytości, ugotowany, z wody ma 25 kcal w 10 dag.

Wyjątkowa zaleta: jest bardzo bogaty w przeciwutleniacze, które spowalniają wzrost komórek rakowych.

Zastosowanie: dobrze smakuje gotowany, skropiony sokiem z cytryny i oliwą (z natką i świeżym tymiankiem).

Ekstrarada: warto gotować go w całości - pięknie prezentuje się na stole.

Bakłażan, czyli oberżyna

Jego miąższ o neutralnym smaku pasuje do różnych warzyw.

Odchudza, bo: ma tylko 20 kcal w 10 dag. Zawiera dużo łatwo strawnych włókien błonnika pokarmowego.

Wyjątkowa zaleta: w skórce znajduje się substancja o nazwie nasunina, która chroni zdrowie mózgu.

Zastosowanie: można grillować, dusić, zapiekać nadziewane (uwaga: smażone chłoną tłuszcz). Smakują z pikantnymi przyprawami, np. chili.

Ekstrarada: by pozbyć się goryczki, należy przed przyrządzeniem posypać plasterki solą i po 20 min przepłukać.

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

Najlepszy sposób na indyka z warzywamiInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas