Doskonale zastąpi zwykłą rzodkiewkę. Delikatny smak i wyczuwalna słodkość

Charakteryzuje się łagodnym smakiem o słodko-migdałowych nutach. Jej chińska brzmi „ShinRi-Mei”, co w tłumaczeniu na język polski oznacza „piękno w sercu”. Rzodkiewka arbuzowa, bo o niej właśnie mowa, to roślina, która w naszym kraju zyskuje na popularności nie tylko z uwagi na doznania kulinarne, ale i właściwości prozdrowotne.

Jak smakuje rzodkiew arbuzowa?
Jak smakuje rzodkiew arbuzowa?123RF/PICSEL

Rzodkiewka arbuzowa - charakterystyka

Rzodkiew arbuzowa, znana również jako rzodkiew chińska to roślina pochodząca z Azji, a nawiązanie do arbuza bierze się stąd, że po przekrojeniu wyglądem przypomina wspomniany owoc.

Jej smak jest łagodniejszy od rzodkwi zwyczajnej. Roślina jest lekko słodkawa, z wyczuwalnymi nutami migdałowymi i odrobiną pikanterii. Jest ona także delikatnie kwaskowata.

Rzodkiewka arbuzowa posiada kruchą i soczystą konsystencję, a im większy okaz, tym delikatniejszy smak rośliny. Niestety rzodkiewka arbuzowa jest zdecydowanie droższa od rzodkiewki zwyczajnej. Za kilogram rzodkiewki arbuzowej trzeba zapłacić 30 zł lub więcej, z kolei kilogram rzodkiewki zwyczajnej to wydatek ok. 18 zł.

Rzodkiewka arbuzowa doskonale sprawdzi się jako dodatek do m.in. sałatek, kanapek i różnego rodzaju surówek. Świetnie smakuje w połączeniu z awokado, jabłkiem, ogórkiem, gotowanym jajkiem, estragonem, mięta i słonym serem typu feta.

Rzodkiew arbuzowa nie tylko doskonale smakuje, ale jest także bardzo zdrowa
Rzodkiew arbuzowa nie tylko doskonale smakuje, ale jest także bardzo zdrowa123RF/PICSEL

Rzodkiewka arbuzowa - właściwości zdrowotne

Rzodkiewka arbuzowa to roślina będąca doskonałym źródłem witaminy C, która ma niebagatelne znaczenie m.in. dla wzmocnienia odporności organizmu oraz w zwalczaniu szkodliwych, wolnych rodników. Ponadto znajdują się w niej witamina A i witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B9).

Rzodkiewka arbuzowa to również bogactwo

  • fluoru 
  • fosforu
  • magnezu
  • miedzi
  • potasu
  • sodu
  • wapnia
  • żelaza

Miąższ rzodkiewki arbuzowej w 89 proc. składa się z wody, co sprawia, że jest ona niskokaloryczna. Spożywanie rzodkiewki jest wskazane dla osób chcących utrzymać swoje jelita w dobrej kondycji, ponieważ roślina jest również świetnym źródłem błonnika.

Z prozdrowotnych składników, które znajdziemy w rzodkiewce arbuzowej, warto także wyróżnić antyoksydanty, beta-karoten, luteinę i zeaksantynę.

Za co Magdalena Różczka jest wdzięczna losowi?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas