Marchew z kabaczkiem
Proponujemy nieskomplikowane i najsmaczniejsze przepisy dla maluchów na wielkanocny stół!
Nie tylko dorośli mogą delektować się przeróżnymi smakami i aromatami wielkanocnych pyszności, dlatego też przygotowaliśmy kulinarne propozycję dla naszych najmłodszych smakoszy!
Składniki:
● 1/2 małej marchewki
● 1 plasterek kabaczka
● 1/2 ziemniaka
● 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub masła
● 1/2 żółtka
Przygotowanie:
1. Marchewkę i ziemniak starannie umyj, obierz, pokrój w kostkę i włóż do około 200 ml wrzątku.
2. Kabaczek umyj, obierz ze skórki, usuń pestki. Pokrój na mniejsze kawałki i gotuj razem z pozostałymi warzywami do miękkości.
3. Jajko sparz i ugotuj. Oddziel żółtko od białka. Dodaj pół żółtka do ugotowanych warzyw.
4. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą papkę.
5. Do dania dodaj oliwę z oliwek lub masło, a następnie ponownie zagotuj warzywną papkę.
Przepis na marchew z kabaczkiem dla maluchów po 6. miesiącu życia.
Przepisy: Małgorzata Strucińska, dietetyk
Więcej wielkanocnych przepisów na www.wielkanoc.smaker.pl