Marchewkowa kremówka
Ciasto bez cukru, a jakie pyszne!

Składniki
- 25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
- po 1 szkl. otrębów i płatków owsianych
- 20 dag drobno startej marchewki
- 35 dag jogurtu odtłuszczonego
- 2 płaskie łyżeczki stewii
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu;
- KREM: 1 łyżeczka stewii
- 35 dag chudego twarogu
- 1/2 szkl. jogurtu naturalnego (bałkańskiego)
- trochę soku cytrynowego;
- Oraz: tłuszcz i mąka do formy lew. trochę posiekanych włoskich orzechów
Sposób przygotowania
1. Płatki owsiane drobno zmiel. Jajka ubij z jogurtem oraz stewią. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z cynamonem, otrębami i płatkami owsianymi.Porcjami wsyp do ubijanej masy. Dołóż marchewkę. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Nałóż przygotowane ciasto.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.170°C. Piecz ok. 50 minut.
2. Ciasto ostudź w foremce.Potem ostrożnie wyjmij i rozetnij na 2 placki. Twaróg zmiksuj na gładko ze stewią, sokiem z cytryny i jogurtem. Przełóż nim placki. Posmaruj też wierzch ciasta.Ew. posyp orzechami.