Reklama

Reklama

Marchewkowa kremówka

Ciasto bez cukru, a jakie pyszne!

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • po 1 szkl. otrębów i płatków owsianych
  • 20 dag drobno startej marchewki
  • 35 dag jogurtu odtłuszczonego
  • 2 płaskie łyżeczki stewii
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu;
  • KREM: 1 łyżeczka stewii
  • 35 dag chudego twarogu
  • 1/2 szkl. jogurtu naturalnego (bałkańskiego)
  • trochę soku cytrynowego;
  • Oraz: tłuszcz i mąka do formy lew. trochę posiekanych włoskich orzechów

Sposób przygotowania

1. Płatki owsiane drobno zmiel. Jajka ubij z jogurtem oraz stewią. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z cynamonem, otrębami i płatkami owsianymi.Porcjami wsyp do ubijanej masy. Dołóż marchewkę. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Nałóż przygotowane ciasto.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.170°C. Piecz ok. 50 minut. 

Reklama

2. Ciasto ostudź w foremce.Potem ostrożnie wyjmij i rozetnij na 2 placki. Twaróg zmiksuj na gładko ze stewią, sokiem z cytryny i jogurtem. Przełóż nim placki. Posmaruj też wierzch ciasta.Ew. posyp orzechami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje