Marchewkowe gofry

Zrób swojemu dziecku nietypowe gofry. Są zdrowsze od tradycyjnych a smakują doskonale!

Takie gofry są zdrowsze od tradycyjnych
Takie gofry są zdrowsze od tradycyjnych 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 12,5 dag masła
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag marchewki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 ogórek
  • 50 dag białego sera, olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Masło utrzyj. Kolejno wbijaj jajka i dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlej 1/8 l letniej wody. Zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 15 min.

2. W tym czasie marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. 3/4 porcji dodaj do ciasta, wymieszaj. Szczypiorek umyj, posiekaj. Opłucz i obierz ze skórki ogórek. Połowę utrzyj na tarce, resztę pokrój w plasterki.

3. Łyżkę szczypiorku odłóż, resztę wymieszaj z białym serem i ogórkiem. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej gofrownicę i cienko posmaruj olejem. Nakładaj porcje ciasta i piecz na złotobrązowy kolor 2-3 minuty.

4. Gofry wyjmij i ostudź. Rozłóż na talerzyki. Na każdy nałóż porcję sera oraz plasterki ogórka. Danie udekoruj odłożonym szczypiorkiem i startą marchewką.

To ci się przyda

Do przygotowania gofrów warto kupić gofrownicę o wysokiej mocy, czyli 1000- 1650 W. Dzięki temu gofry dobrze się wypieką i będą zarumienione z każdej strony (płytki muszą być pokryte warstwą powłoki nieprzywierającej).

4 porcje czas ok. 50 min; porcja - 460 kcal, cena 3,80 zł

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas