Marchewkowe gofry
Zrób swojemu dziecku nietypowe gofry. Są zdrowsze od tradycyjnych a smakują doskonale!
Składniki:
- 12,5 dag masła
- 4 jajka
- 25 dag mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag marchewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 ogórek
- 50 dag białego sera, olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj. Kolejno wbijaj jajka i dodawaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlej 1/8 l letniej wody. Zmiksuj na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw na 15 min.
2. W tym czasie marchewki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. 3/4 porcji dodaj do ciasta, wymieszaj. Szczypiorek umyj, posiekaj. Opłucz i obierz ze skórki ogórek. Połowę utrzyj na tarce, resztę pokrój w plasterki.
3. Łyżkę szczypiorku odłóż, resztę wymieszaj z białym serem i ogórkiem. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej gofrownicę i cienko posmaruj olejem. Nakładaj porcje ciasta i piecz na złotobrązowy kolor 2-3 minuty.
4. Gofry wyjmij i ostudź. Rozłóż na talerzyki. Na każdy nałóż porcję sera oraz plasterki ogórka. Danie udekoruj odłożonym szczypiorkiem i startą marchewką.
To ci się przyda
Do przygotowania gofrów warto kupić gofrownicę o wysokiej mocy, czyli 1000- 1650 W. Dzięki temu gofry dobrze się wypieką i będą zarumienione z każdej strony (płytki muszą być pokryte warstwą powłoki nieprzywierającej).
4 porcje czas ok. 50 min; porcja - 460 kcal, cena 3,80 zł