Marchewkowe kuleczki
Marchewki i ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku.
Składniki na 2-3 porcje:
- 3 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 10 łyżek mąki
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- po 1/2 łyżeczki kminku i słodkiej papryki
- 30 dag mięsa wołowego mielonego
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
1. Marchewki i ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, podsmaż na oleju. Wrzuć 2 marchewki, dopraw. Duś 10 minut, zmiksuj z ziemniakami na gładką masę.
2. Dodaj żółtko i mąkę, wyrób. Z ciasta uformuj kluseczki, wrzuć na wrzątek, gotuj, aż wypłyną. Mięso i marchewkę podsmaż, wlej sos sojowy. Duś 15 minut. Podawaj z kluseczkami.
Czas przygotowania: ok. 50 minut