Marchewkowo-migdałowy torcik bez mąki
Dla każdego, kto unika glutenu
Sposób przygotowania
1. Rodzynki namocz. Cytrynę sparz, wyszoruj. Marchewki umyj, oskrob, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zetrzyj skórkę z 1/2 cytryny, z miąższu wyciśnij sok. Miksuj olej z cukrem, aż masa będzie kremowa. Dodaj jajka i wanilię, nie przerywając miksowania. Gdy masa będzie jednolita, dodaj mielone migdały, kardamon, marchewkę, rodzynki z zalewą, skórkę i sok z cytryny, dobrze wymieszaj.
2. Formę tortową natłuść olejem, wyłóż do niej ciasto. Piecz ok. 50 min w temp. 180 ºC do zezłocenia. Następnie ciasto ostudź i przekrój na dwa blaty.
3. Składniki kremu utrzyj na gładko (jeśli lubisz, możesz dodać do niego zmielone orzechy, bezglutenowy mak mielony itp). Kremem przełóż blaty ciasta. Wierzch udekoruj wg uznania, np. posiekanymi migdałami.