Marchewkowo-migdałowy torcik bez mąki

Tort marchewkowy
Tort marchewkowy123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 250 g mielonych migdałów i orzechów
  • 3 marchewki (200-250 g)
  • 125 g brązowego cukru trzcinowego (można zastąpić ksylitolem – zdrowym cukrem
  • brzozowym; warto, choć jest droższy od zwykłego, 1 kg/ok. 20 zł)
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju + do formy
  • 75 g rodzynek + 60 ml rumu (lub np. soku pomarańczowego do na moczenia)
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • wanilia
10 porcji

Składniki

- przełożenie i wierzch

  • 500 g kremowego serka (np. mascarpone lub mielonego twarogu – uwaga na gotowy mielony, może zawierać błonnik pszenny)
  • 1/2 szkl. cukru (lub więcej; można zastąpić ksylitolem)
  • 100 g miękkiego masła
  • Do posypania: migdały, orzechy lub inne dekoracje

Sposób przygotowania

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?