Margherita z pomidorami, mozzarellą i bazylią
Dla wielbicieli włoskiej kuchni
Sposób przygotowania
1. Pomidory umyj, odłóż 2, pozostałe sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Miąższ pokrój na kawałki. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj pokrojone pomidory. Duś bez przykrycia, aż sos zacznie gęstnieć (ok. godz.).
2. W tym czasie drożdże rozpuść w ciepłej wodzie razem z 1/2 łyżeczki cukru. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj 1 płaską łyżeczkę soli oraz pozostałą oliwę. Wlej wodę z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mozzarellę pokrój w plasterki. Bazylię opłucz, osusz, listki posiekaj. Oliwki pokrój na połówki. Odłożone pomidory potnij w plasterki.
3. Sos pomidorowy przypraw solą, pieprzem, pozostałym cukrem oraz suszonym oregano. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj mały ugotowany ziemniak. Całość zmiksuj na gładko.
4. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Spody posmaruj sosem, obłóż pomidorami i oliwkami. Posyp bazylią i mozzarellą. Piecz 15 minut w 225 st. C.