Reklama

Reklama

Margherita z pomidorami, mozzarellą i bazylią

Dla wielbicieli włoskiej kuchni

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2/3 szkl. ciepłej wody
  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • 10 pomidorów
  • 1 pęczek bazylii
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka
  • kilka czarnych oliwek
  • czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • mąka do oprószenia stolnicy

Sposób przygotowania

1. Pomidory umyj, odłóż 2, pozostałe sparz, obierz ze skórki i oczyść z pestek. Miąższ pokrój na kawałki. Cebulkę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyżce rozgrzanej oliwy. Dodaj pokrojone pomidory. Duś bez przykrycia, aż sos zacznie gęstnieć (ok. godz.). 

2. W tym czasie drożdże rozpuść w ciepłej wodzie razem z 1/2 łyżeczki cukru. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj 1 płaską łyżeczkę soli oraz pozostałą oliwę. Wlej wodę z drożdżami. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mozzarellę pokrój w plasterki. Bazylię opłucz, osusz, listki posiekaj. Oliwki pokrój na połówki. Odłożone pomidory potnij w plasterki. 

3. Sos pomidorowy przypraw solą, pieprzem, pozostałym cukrem oraz suszonym oregano. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj mały ugotowany ziemniak. Całość zmiksuj na gładko. 

4. Ciasto ponownie zagnieć. Podziel na 4 porcje. Każdą rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Spody posmaruj sosem, obłóż pomidorami i oliwkami. Posyp bazylią i mozzarellą. Piecz 15 minut w 225 st. C. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje