Marmurek truskawkowy
Na zimno.
- opakowanie truskawek mrożonych,
- szklanka cukru,
- torebka żelatyny,
- 500 ml maślanki,
- 400 ml śmietanki kremówki,
- cukier waniliowy,
- torebka galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
1. Żelatynę zalej 1 szklanką wody. Odstaw, aby spęczniała. Truskawki wsyp do rondla, dodaj 3/4 cukru. Podgrzewaj mieszając, aż się rozgotują, dodaj 1/3 żelatyny, zmiksuj na gładko, ostudź. Resztę żelatyny rozpuść podgrzewając.
2. Maślankę roztrzep z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, 3 łyżki wymieszaj z żelatyną. Następnie połącz z resztą maślanki. Dodaj ubitą na sztywno śmietankę.
3. Tortownicę wysmaruj olejem. Najpierw wlej do niej masę maślankową. Następnie na niej rób kleksy z masy truskawkowej każdy lekko mieszając widelcem, aby powstał efekt marmurkowy. Deser wstaw do lodówki na około godzinę. W tym czasie galaretkę rozrób w dwóch szklankach gorącej wody. Ostudź. Kiedy marmurek zastygnie, zalej go przygotowaną galaretką. Ponownie wstaw do lodówki na około 2-3 godziny.