Marynata z cynamonem

Przygotuj ją na zimę.

Marynata gruszkowa
Marynata gruszkowa 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 cytryna
  • 5 dag świeżego imbiru
  • 300 ml czerwonego octu winnego
  • 2 laski cynamonu, liście laurowe, goździki
  • 45 dag cukru
  • 1 kg gruszek

Przygotowanie:

1. Cytrynę sparz, wyszoruj, zetnij skórkę. Imbir obierz, pokrój w plasterki. Do garnka wlej 300 ml wody oraz ocet. Dodaj imbir, cynamon, 2 liście laurowe, kilka goździków i cukier, gotuj 3 min.

2. Gruszki obierz, przekrój na połówki i pozbaw gniazd nasiennych. Włóż do zalewy, gotuj 3-4 minuty. Owoce rozłóż do słoików, zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki. Pasteryzuj w temp. 80 st. 20 minut.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas