Marynowane żeberka na sposób azjatycki
Mięso z kostką idealnie nadaje się do duszenia albo pieczenia. Przyrządzone z dodatkami ułatwiającymi trawienie wprost rozpływa się w ustach i nie pozostawia uczucia ciężkości w żołądku.

Składniki
- podstawowe:
- 1 i 1/2 kg żeberek
- 1/2 szkl. keczupu
- 2/3 szkl. brązowego cukru
- 1/2 szkl. octu jabłkowego
- przyprawy i dodatki:
- 2 cebule
- kawałek (ok. 3 cm) imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki sosu worcester
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- mielony cynamon i anyż
Sposób przygotowania:
1. Żeberka umyj, włóż do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 80 minut. Cebule, czosnek i imbir obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekane składniki. Smaż je, aż staną się szkliste. Dosyp cukier. Smaż dalej, aż się skarmelizuje. Dolej keczup i ocet jabłkowy. Gotuj przez 15 minut, często mieszając. Przypraw sosem worcester, solą, pieprzem, cynamonem i anyżem.
2. Żeberka wyjmij, osusz, posmaruj 1/2 marynaty. Odłóż na 1 godzinę. Potem piecz 45 minut w 180 st. W połowie pieczenia posmaruj odrobiną marynaty. Pozostałą marynatę serwuj jako sos do mięsa
Dobre rady kucharza
Upieczone wcześniej żeberka połóż na chwilę na mocno rozgrzanej patelni grillowej, a będą miały wyjątkowo chrupiącą skórkę.
Jeśli kupujesz cynamon w laskach, wybierz cejloński. Jego rurki są skręcone z obu stron i są bardzo kruche. Łatwo je więc zmielisz albo zetrzesz na tarce o bardzo drobnych otworach.