Marynowane żeberka na sposób azjatycki
Mięso z kostką idealnie nadaje się do duszenia albo pieczenia. Przyrządzone z dodatkami ułatwiającymi trawienie wprost rozpływa się w ustach i nie pozostawia uczucia ciężkości w żołądku.
Sposób przygotowania:
1. Żeberka umyj, włóż do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 80 minut. Cebule, czosnek i imbir obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekane składniki. Smaż je, aż staną się szkliste. Dosyp cukier. Smaż dalej, aż się skarmelizuje. Dolej keczup i ocet jabłkowy. Gotuj przez 15 minut, często mieszając. Przypraw sosem worcester, solą, pieprzem, cynamonem i anyżem.
2. Żeberka wyjmij, osusz, posmaruj 1/2 marynaty. Odłóż na 1 godzinę. Potem piecz 45 minut w 180 st. W połowie pieczenia posmaruj odrobiną marynaty. Pozostałą marynatę serwuj jako sos do mięsa
Dobre rady kucharza
Upieczone wcześniej żeberka połóż na chwilę na mocno rozgrzanej patelni grillowej, a będą miały wyjątkowo chrupiącą skórkę.
Jeśli kupujesz cynamon w laskach, wybierz cejloński. Jego rurki są skręcone z obu stron i są bardzo kruche. Łatwo je więc zmielisz albo zetrzesz na tarce o bardzo drobnych otworach.