Reklama

Reklama

Marynowane żeberka na sposób azjatycki

Mięso z kostką idealnie nadaje się do duszenia albo pieczenia. Przyrządzone z dodatkami ułatwiającymi trawienie wprost rozpływa się w ustach i nie pozostawia uczucia ciężkości w żołądku.

Czas przyrządzenia: 60 min + marynowanie i gotowanie
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - podstawowe:

  • 1 i 1/2 kg żeberek
  • 1/2 szkl. keczupu
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 1/2 szkl. octu jabłkowego

Składniki - przyprawy i dodatki:

  • 2 cebule
  • kawałek (ok. 3 cm) imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki sosu worcester
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • mielony cynamon i anyż

Sposób przygotowania:

1. Żeberka umyj, włóż do posolonego wrzątku. Gotuj ok. 80 minut. Cebule, czosnek i imbir obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło, wrzuć posiekane składniki. Smaż je, aż staną się szkliste. Dosyp cukier. Smaż dalej, aż się skarmelizuje. Dolej keczup i ocet jabłkowy. Gotuj przez 15 minut, często mieszając. Przypraw sosem worcester, solą, pieprzem, cynamonem i anyżem.

2. Żeberka wyjmij, osusz, posmaruj 1/2 marynaty. Odłóż na 1 godzinę. Potem piecz 45 minut w 180 st. W połowie pieczenia posmaruj odrobiną marynaty. Pozostałą marynatę serwuj jako sos do mięsa

Reklama

Dobre rady kucharza

Upieczone wcześniej żeberka połóż na chwilę  na mocno rozgrzanej patelni grillowej, a będą miały wyjątkowo chrupiącą skórkę.

Jeśli kupujesz cynamon w laskach, wybierz cejloński. Jego rurki są skręcone z obu stron i są bardzo kruche. Łatwo je więc zmielisz albo zetrzesz na tarce o bardzo drobnych otworach. 



Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Dowiedz się więcej na temat: żeberka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje