Masło i margaryna
To najbardziej szlachetny tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. Masło jest lekkostrawne, dlatego możesz je dodawać do zupek i obiadków malca już po 6. miesiącu.
Można nim też smarować kanapki, gdy po 10. miesiącu smyk zacznie jeść pieczywo.
Dziecku zawsze podawaj prawdziwe masło, które zawiera 82-83 procent tłuszczów mlecznych (informację o tym znajdziesz na opakowaniu).
Maluch może otrzymywać dziennie ok. 1-2 łyżeczki świeżego, wysokogatunkowego masła. Najlepiej dodawaj je do zupki już po ugotowaniu lub odrobinę nakładaj na świeżo ugotowane warzywa. Unikaj smażenia na zwykłym maśle - łatwo się przypala, przez co staje się niesmaczne i niezdrowe.
Do tego celu lepsze jest tzw. masło klarowane (jest ono bardziej odporne na wysoką temperaturę).
Margaryna
Przeznaczoną do smarowania pieczywa margarynę, którą kupuje się w kubkach, można wprowadzać dziecku pomiędzy 1. a 3. rokiem życia.
Nie wolno jednak na niej smażyć. Receptura margaryny miękkiej jest oparta na olejach roślinnych, więc zawiera głównie nienasycone kwasy tłuszczowe.
Możesz jej używać zamiast masła zwłaszcza w sytuacji, gdy smyk jest uczulony na białka mleka krowiego (wybierz taką bez dodatku masła lub innych składników mleka).
Miękkiej margaryny nie należy jednak mylić z margaryną twardą, którą kupuje się w kostkach - ta jest nieodpowiednia dla dzieci,bo zawiera dużo niezdrowych utwardzanych tłuszczów trans.
Miękkie margaryny kubkowe zawierają tylko śladowe ilości tych składników, ale nie obawiaj się ich, ponieważ mają znacznie mniej tłuszczów trans niż np. chipsy lub ciasteczka.