Masło klarowane
Uchodzi za najzdrowszy, bo prawie zupełnie czysty tłuszcz do smażenia. Można kupić gotowe (i zapłacić niemało) albo przygotować własne - w bardzo prosty sposób.
Jak przygotować domowej roboty masło klarowane?
1. Potrzebujemy kostki/kilku kostek masła o zawartości tłuszczu minimum 82 proc. W procesie klarowania pozbędziemy się wody.
2. Kostkę/kostki umieszczamy w garnku (najlepszy będzie taki o grubym dnie) i podgrzewamy na niewielkim ogniu do całkowitego roztopienia, aż wytworzy się piana. Gdy to nastąpi, zdejmujemy naczynie z ognia, a pianę zbieramy łyżką.
3. Pozostały złocisty płyn, oddzielony od wody, odlewamy do osobnego naczynia i pozostawiamy do przestudzenia - najlepiej w chłodnym miejscu, wówczas szybciej się zetnie.
Warto jednak pamiętać, że smażenie pozostaje smażeniem, nie jest to najlepszy sposób obróbki cieplnej, więc nie należy z nim przesadzać, bez względu na to, jaki tłuszcz wybierzemy.
Darmowy program – rozlicz PIT 2020
***Zobacz także