Masło klarowane

Uchodzi za najzdrowszy, bo prawie zupełnie czysty tłuszcz do smażenia. Można kupić gotowe (i zapłacić niemało) albo przygotować własne - w bardzo prosty sposób.

Ma bardzo przyjemny, nieco słodkawy aromat
Ma bardzo przyjemny, nieco słodkawy aromat123RF/PICSEL

Jak przygotować domowej roboty masło klarowane?

1. Potrzebujemy kostki/kilku kostek masła o zawartości tłuszczu minimum 82 proc. W procesie klarowania pozbędziemy się wody.

2. Kostkę/kostki umieszczamy w garnku (najlepszy będzie taki o grubym dnie) i podgrzewamy na niewielkim ogniu do całkowitego roztopienia, aż wytworzy się piana. Gdy to nastąpi, zdejmujemy naczynie z ognia, a pianę zbieramy łyżką. 

3. Pozostały złocisty płyn, oddzielony od wody, odlewamy do osobnego naczynia i pozostawiamy do przestudzenia - najlepiej w chłodnym miejscu, wówczas szybciej się zetnie.

Warto jednak pamiętać, że smażenie pozostaje smażeniem, nie jest to najlepszy sposób obróbki cieplnej, więc nie należy z nim przesadzać, bez względu na to, jaki tłuszcz wybierzemy.

"Ewa gotuje": Indyk jak burger z batatemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas